မဂၤလာႏွစ္သစ္ပါရွင္။ ဒီေန႕ ၂၀၀၉ ရဲ႕ ပထမဆံုးေန႕ေပါ့။ ႏွစ္တစ္ႏွစ္ရဲ႕ ပထမဆံုးေန႕မွာ ကိုယ္လုပ္ခဲ့ တဲ့ အေၾကာင္းအရာေတြကို တစ္ႏွစ္လံုးမွာ ခဏခဏ ၿပန္လုပ္ရတတ္တယ္တဲ့။ အဲဒါေၾကာင့္ ေကာင္းမႈ႕ ကုသုိုလ္ေတြ သာမ်ားမ်ားလုပ္ၾကပါစို႕ရွင္။
ၾကာဇံဟင္းခါး ေရွာက္သီးသုတ္
ၾကာဇံဟင္းခါး
ၾကာဇံဟင္းခါးခ်က္စားဖို႕ အတြက္ လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ားကေတာ့ ပဲၾကာဇံ၊ ၾကက္သား၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ ဂ်င္း၊ ပဲၿပား၊ မႈိေၿခာက္၊ ဆီ၊ဆား၊ ဆႏြင္း၊ငါးပိ၊ ငံၿပာရည္၊ငရုတ္ေကာင္းမႈန္ ့၊ အေရာင္တင္မႈန္႕ နဲ႕ ဟင္းခတ္ မႈန္႕ တို႕ၿဖစ္ပါတယ္ရွင္။ ပထမဦးစြာ ပဲၾကာဇံကို ေရစိမ္ထားပါ။ ၾကက္သား ကို ဆား ဆႏြင္း အနည္းငယ္၊ ငံၿပာရည္ အနည္း ငယ္တို႕ ႏွင့္ နယ္ၿပီး ၿပဳတ္ထားပါ။ ပဲၿပားကိုလည္း ေရစိမ္ထားပါ။ မိႈေၿခာက္ ကိုလည္း ေရစိမ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကို ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းေလး လွီးၿပီး ဆီသတ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္ၿဖဴႏွင့္ ဂ်င္းကို ေထာင္းၿပီး ထည့္ဆီသတ္ေပးပါ။ ၿပဳတ္ထားၿပီးသား ၾကက္သားကို အမွ်င္ေလးေတြ ၿဖစ္ေအာင္ဖဲ့ပါ။ (သို႕) အတံုးေသး ေသးေလးေတြတံုးေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ ဆီသတ္သည့္ အိုးထဲကို ထည့္လိုက္ပါ။ ဆား၊ငါးပိ၊ အေရာင္တင္၊ ဟင္းခတ္မႈန္႕ထည့္ပါ။ ေနာက္ၿပီးကိုယ္ခ်က္မည့္ ပမာဏအလိုက္ အိုးထဲကို ေရေႏြးက်ိဳၿပီးသား ကိုထည့္ လိုက္ပါ။ ဟင္းေရအိုးပြက္လာၿပီးဆိုမွ ေရစိမ္ထားတဲ့ ၾကာဇံကို ထည့္ပါ။ ၾကာဇံဖတ္ အရမ္းရွည္ေနလွ်င္ ကတ္ေၾကးနဲ႕ ကိုက္လိုက္ပါ။ မိႈေၿခာက္ကို သဲမပါေအာင္ ေရ အထပ္ထပ္ေဆးၿပီး အဖတ္ေသးေသးေလးေတြ ကိုက္ၿပီးထည့္ပါ။ ပဲၿပားကိုလည္း သင့္ေတာ္ရံု ကိုက္ၿပီးထည့္ပါ။ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႕ လည္းထည့္ပါ။ ၾကာဇံလည္း ႏႈးၿပီးဆို အေပါ့ အငံ ၿမည္းၿပီး ၾကာဇံဟင္းခါး ရပါၿပီရွင္။ မႏ ၱေလးမွာေတာ့ ၾကာဇံဟင္းခါးထဲကို ပိတ္စြယ္ေလးေတြ ပါးပါးလွီးထည့္တာရယ္ မႈိအစိုရယ္ပါ ထည့္ခ်က္တဲ့ အက်င့္ရွိၾကတယ္။ ၾကာဇံကို တစ္ခ်ိဳ႕က ၾကက္သားဆီသတ္ကတည္းက ထည့္လိုက္ၾကတယ္။ ၾကာဇံ မေၾကဘူးလို႕ေၿပာပါတယ္။ ကၽြန္မကေတာ့ ကၽြန္မခ်က္တဲ့ နည္းအတိုင္းေရးလိုက္တာပါ။ ငံုးဥၿပဳတ္ႀကိဳက္ရင္ ငံုးဥၿပဳတ္ၿပီးသားေလးေတြ ထည့္စားၾကပါတယ္။ ကၽြန္မတို႕ အိမ္မွာေတာ့ ၾကက္ဥကို အခ်ပ္ႀကီးေတြ ရေအာင္ ေခါက္ေၾကာ္ၿပီး ပါးပါးေလးေတြ ညွပ္ထည့္ပါတယ္။
ကၽြန္မတို႕ အိမ္မွာ လူ(၅) ေယာက္စာ ဆံုရင္ ၾကာဇံ (၂၅)က်ပ္သား ၾကက္သား တစ္ၿခမ္းဆိုရင္ စားလို႕ရေနၿပီ။ ဓါတ္ပံုထဲမွာေတာ့ ၾကက္ဥေၾကာက္မထည့္ထားဘူး။ ၾကာဇံဟင္းခါးကို ၾကက္သြန္မိတ္ နံနံပင္ ေရွာက္သီး ငရုတ္သီးမႈန္႕ နဲ႕ ၾကက္သြန္ပါးပါးလွီးတာေလးေတြ ထည့္စားလို႕ ေကာင္းပါတယ္။
ကၽြန္မကေတာ့ ၾကက္သြန္မိတ္ ထည့္ မစားလိုက္ရပါဘူး။ ကၽြန္မအစ္ကိုက ၾကက္သြန္မိတ္ကို ဂ်ဴးဖူးနဲ႕ မွားၿပီး၀ယ္လာလို႕ပါ။ သူကေၿပာေသးတယ္။ စင္ကာပူက ၾကက္သြန္ၿမိတ္က ေတာ္ေတာ္သန္တယ္တဲ့။ :)
ေရွာက္သီးသုတ္
ေရွာက္သီးသုတ္ဖို႕ အတြက္ ေရွာက္သီးကို အခြံခြာၿပီး အမႊာေလးေတြ လုပ္ထားပါ။ အသီးအရြက္ အစား အလိုက္ တစ္ၿခမ္း(သို႕) တစ္လံုးလိုပါလိမ့္မယ္။ ၾကက္သြန္ နီ အေနေတာ္ (၃)လံုးေလာက္ကို ပါးပါးလွီးၿပီး မမႊန္ေအာင္ ေရစိမ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ ၿဖဴလည္း ပါးပါးလွီး ထားပါ။ ငါးပိကို ကင္ထားပါ။ ေၿမပဲဆံေထာင္း၊ ပဲမႈန္႕၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕၊ ပုဇြန္ေၿခာက္မႈန္႕၊ ဆီခ်က္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္ ပါးပါးလွီး ထားတာေလးေတြ ေရာလိုအပ္ပါတယ္။
ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ ၿဖဴ၊ ေရွာက္သီး မႊာ၊ငါးပိ၊ ပုဇြန္ေၿခာက္ မႈန္႕၊ပဲမႈန္႕၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕၊ ငရုတ္သီး ေတာင့္ ပါးပါးလွီး ေလးမ်ား၊ ဆီခ်က္တို႕ႏွင့္ အေပါ့ အငံလိုသလို ၿပင္သံုးေဆာင္ ႏိုင္ပါတယ္ရွင္။ ကၽြန္မကေတာ့ ေရွာက္သီးမရွိလည္း သံပရိုသီးနဲ႕ သုတ္စား ပါတယ္။ ခ်ဥ္ငံစပ္ဆို အကုန္ ႀကိဳက္တယ္။
စားသြားပါဦးရွင္။
ေရွာက္သီးသုတ္ဖို႕ အတြက္ ေရွာက္သီးကို အခြံခြာၿပီး အမႊာေလးေတြ လုပ္ထားပါ။ အသီးအရြက္ အစား အလိုက္ တစ္ၿခမ္း(သို႕) တစ္လံုးလိုပါလိမ့္မယ္။ ၾကက္သြန္ နီ အေနေတာ္ (၃)လံုးေလာက္ကို ပါးပါးလွီးၿပီး မမႊန္ေအာင္ ေရစိမ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္ ၿဖဴလည္း ပါးပါးလွီး ထားပါ။ ငါးပိကို ကင္ထားပါ။ ေၿမပဲဆံေထာင္း၊ ပဲမႈန္႕၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕၊ ပုဇြန္ေၿခာက္မႈန္႕၊ ဆီခ်က္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္ ပါးပါးလွီး ထားတာေလးေတြ ေရာလိုအပ္ပါတယ္။
ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ ၿဖဴ၊ ေရွာက္သီး မႊာ၊ငါးပိ၊ ပုဇြန္ေၿခာက္ မႈန္႕၊ပဲမႈန္႕၊ ငရုတ္သီးမႈန္႕၊ ငရုတ္သီး ေတာင့္ ပါးပါးလွီး ေလးမ်ား၊ ဆီခ်က္တို႕ႏွင့္ အေပါ့ အငံလိုသလို ၿပင္သံုးေဆာင္ ႏိုင္ပါတယ္ရွင္။ ကၽြန္မကေတာ့ ေရွာက္သီးမရွိလည္း သံပရိုသီးနဲ႕ သုတ္စား ပါတယ္။ ခ်ဥ္ငံစပ္ဆို အကုန္ ႀကိဳက္တယ္။
စားသြားပါဦးရွင္။
ပဲၾကာဇံအာလူးသုတ္
Posted by
subuueain
|
Labels:
အသုတ္မ်ား
ခုတေလာ ထမင္းစားအရမ္း ပ်က္ေနတာ။ ဘာစားစား ခံတြင္းမေတြ ့ဘူး ။ အလုပ္ေတြရႈတ္၊ စိတ္ေတြရႈတ္ၿပီး လံုးခ်ာလည္ေတြ လိုက္ေနတာ။ စိတ္ေတြညစ္ေတာ့ ထမင္းစားပါပ်က္ၿပီး အခက္ခဲဆံုးအေၿခအေနေတြကို ၿဖတ္ေက်ာ္ၿပီးသည့္တိုင္ ထမင္းစားပ်က္ေနတာ ၿပန္ေကာင္းမလာေသးဘူး။ ဘာမွလည္းခ်က္မစား ခ်င္တာနဲ ့ အိမ္မွာအဆင္သင့္ရိွတဲ့ ပဲၾကာဇံ ကိုအာလူးနဲ ့သုတ္စား ထားတာေလးကို ေရးၿပီးတင္လိုက္ပါတယ္။
ပဲၾကာဇံ ကိုေရ ခဏစိမ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ပဲပုပ္ကိုမီးကင္ၿပီး ေထာင္းထားပါ။ တခ်ိဳ ့ကလည္း
ပဲပုပ္ထည့္သုတ္တာ ကိုမ ၾကိဳက္ၾကဘူး။ ကၽြန္မလည္း ပဲပုပ္စားၿပီးရင္ အရမ္းအိပ္ခ်င္ လို ့ နဲနဲပဲထည္ ့ပါတယ္။ မက်ီးသီးမွည့္ကို ေရေဆးၿပီး ေရေႏြးေလးစိမ္ထားေပးပါ။
ေရစိမ္ထားတဲ့ၾကာဇံ နဲ ့ အာလူးကိုၿပဳတ္လိုက္ပါ။ ၾကာဇံႏူးၿပီဆိုရင္ ေရေအးေလာင္းၿပီး ဇကာႏွင့္ စစ္ထားေပးပါ။ အာလူးၿပဳတ္ကို ပါးပါးေလးေတြလွီးထားေပးပါ။ ၿပီးရင္ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ ၾကာဇံ၊အာလူး၊ပဲပုပ္မႈန္ ့၊ဆီခ်က္၊ ငံၿပာရည္၊ မက်ီးရည္၊ ပုစြန္ေၿခာက္
မႈန္ ့၊ငရုတ္သီးမႈန္ ့တို ့နဲ ့ေရာၿပီးသုတ္စားလို ့ရပါၿပီရွင္။ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးကိုက္ၿပီး ေရေႏြးပူပူေလး နဲ ့ဆိုေတာ္ေတာ္ေလး အဆင္ေၿပပါတယ္။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးပိခ်က္
Posted by
subuueain
|
Labels:
ဟင္း(သား၊ငါး)
အိမ္မွာ အခုတေလာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြေပါေနတာမို ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးပိခ်က္ ခ်က္စားမလို ့ စိတ္ကူးၾကည့္ ့လိုက္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္နဲ ့ခရမ္းခ်ဥ္သီး လိတ္ေန ၿပီး ဆီမ်ားမ်ားေလးနဲ ့ခ်က္ထားရင္
ဘူးနဲ ့ထည့္ၿပီးေရခဲေသတၱာထဲထည့္ထားလို ့လည္း အဆင္ေၿပတယ္ေလ။
ဒါေၾကာင္ ့မို ့ အရင္ဆံုး ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဆားေလးသင့္ရံုထည့္ၿပီး ေရခမ္းၿပဳတ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ၿပဳတ္ထည့္တာကေတာ့ အႏွစ္လုပ္ရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္ကိုေခ်ေနစရာ မလိုတဲ့အၿပင္ အရသာလည္းပိုေကာင္းတယ္လို ့ ကၽြန္မထင္ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္တာက
ၾကက္သြန္နဲ ့ခရမ္းခ်ဥ္သီး လိတ္ေန ၿပီး ဆီမ်ားမ်ားေလးနဲ ့ခ်က္ထားရင္
ဘူးနဲ ့ထည့္ၿပီးေရခဲေသတၱာထဲထည့္ထားလို ့လည္း အဆင္ေၿပတယ္ေလ။
ဒါေၾကာင္ ့မို ့ အရင္ဆံုး ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဆားေလးသင့္ရံုထည့္ၿပီး ေရခမ္းၿပဳတ္ထားလိုက္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ၿပဳတ္ထည့္တာကေတာ့ အႏွစ္လုပ္ရင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဖတ္ကိုေခ်ေနစရာ မလိုတဲ့အၿပင္ အရသာလည္းပိုေကာင္းတယ္လို ့ ကၽြန္မထင္ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္တာက
ကိုယ္ ့အၾကိဳက္နဲ ့ကိုယ္ ခ်က္တာဆိုေတာ ့ အဓိက က ေတာ့စားလို ့ေကာင္းရင္ ၿပီးတာပါပဲ။
ၾကက္သြန္နီကို ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြလွီးထား (သို ့) ေထာင္းထားပါ။
ဂ်င္း ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ေရာေထာင္းထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ ကိုဆႏြင္းမႈန္ ့အနည္းငယ္နဲ ့ဆီသတ္ပါတယ္။ ဂ်င္း ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ေရာေထာင္းထား တာပါထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ ေပ်ာ့ေနေအာင္ၿပဳတ္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အခြံခြာၿပီး ေနာက္ ေရာထည့္လိုက္ပါတယ္။ ဆား၊ငါးပိ၊အေရာင္တင္၊ပုစြန္ေၿခာက္မႈန္ ့၊ ဟင္းခတ္မႈန္ ့တို ့ထည့္ပါတယ္။
ဟင္းအိုးခ်ခါနီးမွ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြ အုပ္လိုက္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ လြယ္ကူအဆင္ေၿပစြာ
နဲ ့ဟင္းအႏွစ္တစ္ပြဲဲ ရရိွပါၿပီရွင္။
ၾကက္သြန္နီကို ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြလွီးထား (သို ့) ေထာင္းထားပါ။
ဂ်င္း ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ေရာေထာင္းထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ ကိုဆႏြင္းမႈန္ ့အနည္းငယ္နဲ ့ဆီသတ္ပါတယ္။ ဂ်င္း ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ ေရာေထာင္းထား တာပါထည့္ၿပီး ဆီသတ္ပါတယ္။ ေပ်ာ့ေနေအာင္ၿပဳတ္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အခြံခြာၿပီး ေနာက္ ေရာထည့္လိုက္ပါတယ္။ ဆား၊ငါးပိ၊အေရာင္တင္၊ပုစြန္ေၿခာက္မႈန္ ့၊ ဟင္းခတ္မႈန္ ့တို ့ထည့္ပါတယ္။
ဟင္းအိုးခ်ခါနီးမွ ငရုတ္သီးစိမ္းေလးေတြ အုပ္လိုက္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ လြယ္ကူအဆင္ေၿပစြာ
နဲ ့ဟင္းအႏွစ္တစ္ပြဲဲ ရရိွပါၿပီရွင္။
ၾကက္ကခ်င္ခ်က္
Posted by
subuueain
|
Labels:
ဟင္း(သား၊ငါး)
HAPPY NEW YEAR & MERRY CHRISTMAS! ပါ။
NewYear ေရာက္ဖို့နီးလာ ၿပီဆိုေတာ့ မႏၱေလးရဲ့NewYear ညေတြမွာ ကခ်င္ အမ်ိုဳးသမီး တစ္ေယာက္ ခ်က္ ေကၽြး ခဲ့ဖူး တဲ့ ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ကို မွ်ေဝလိုက္ ပါတယ္။
December (31) ဆိုရင္မႏၱေလးမွာ ေတာ္ေတာ္ေလး ခ်မ္းေနပါၿပီ။ အဲဒီလိုညမ်ိဳးမွာ မီးပံုၾကီးလုပ္ၿပီး ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ ႏွင့္အကင္မ်ိဳးစံု လုပ္စားၾကပါတယ္။ အရမ္းခ်မ္းေန တဲ့အခ်ိန္မွာ ငရုတ္သီးရွိန္းရိွန္းေလးနဲ ့ခ်က္ထားတဲ့ ၾကက္ကခ်င္ခ်က္အရည္ေသာက္ ေလးဟာေတာ္ေတာ္ေလး ေသာက္လို ့ေကာင္းပါတယ္။
ခ်က္လို ့လည္းအရမ္းလြယ္ကူပါတယ္။
ၾကက္သားကို အတံုးေလးေတြ ညီညီတံုးၿပီး ဆား၊ဆႏြင္းအနည္းငယ္၊ငံၿပာရည္အနည္းငယ္တို ့
နဲ ့နယ္ထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္ေထာင္းထားပါ။ ဗမာနံနံပင္ေလးေတြကို အေနေတာ္ၿဖတ္ထားပါ။
ပထမဦးစြာ ၾကက္သြန္နီ ကိုဆႏြင္းအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးဆီသတ္ပါတယ္။ ဆီအရမ္းမမ်ားမွ ေကာင္းပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီႏြမ္းရင္ ၾကက္သြန္ၿဖဴနဲ ့ဂ်င္းေရာေထာင္းထားတာထည့္ပါမယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းထားတာထည္ ့ပါမယ္။ အေရာင္တင္မႈန္ ့ မထည့္ပါဘူးရွင္။ဆားအနည္းငယ္၊
ငါးပိပါေလကာ၊ငံၿပာရည္အနည္းငယ္၊ဟင္းခတ္ၾကက္သားမႈန္ ့အနည္းငယ္ ထည့္ပါမယ္။
အဆင္သင့္နယ္ထားတဲ ့ ၾကက္သားထည့္ၿပီး သူ ့ေရနဲ ့သူက်က္ေအာင္ တည္ထားေပးပါ။
တစ္ေရက်က္ၿပီဆိုမွ ေရေႏြးထပ္ထည့္ၿပီး ၾကက္သားႏူးေအာင္ တည္ထားပါတယ္။
အရည္ေသာက္စားမွာဆိုေတာ့ ေရေႏြး မ်ားမ်ားထည့္တည္၊ ၾကက္သားလည္းႏူးၿပီဆိုရင္
ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ထဲကို နံနံပင္မ်ားမ်ားနဲ ့ငရုတ္ေကာင္းခပ္ၿပီး သံုးေဆာင္လို ့ရပါၿပီရွင္။
NewYear ေရာက္ဖို့နီးလာ ၿပီဆိုေတာ့ မႏၱေလးရဲ့NewYear ညေတြမွာ ကခ်င္ အမ်ိုဳးသမီး တစ္ေယာက္ ခ်က္ ေကၽြး ခဲ့ဖူး တဲ့ ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ကို မွ်ေဝလိုက္ ပါတယ္။
December (31) ဆိုရင္မႏၱေလးမွာ ေတာ္ေတာ္ေလး ခ်မ္းေနပါၿပီ။ အဲဒီလိုညမ်ိဳးမွာ မီးပံုၾကီးလုပ္ၿပီး ၾကက္ကခ်င္ခ်က္ ႏွင့္အကင္မ်ိဳးစံု လုပ္စားၾကပါတယ္။ အရမ္းခ်မ္းေန တဲ့အခ်ိန္မွာ ငရုတ္သီးရွိန္းရိွန္းေလးနဲ ့ခ်က္ထားတဲ့ ၾကက္ကခ်င္ခ်က္အရည္ေသာက္ ေလးဟာေတာ္ေတာ္ေလး ေသာက္လို ့ေကာင္းပါတယ္။
ခ်က္လို ့လည္းအရမ္းလြယ္ကူပါတယ္။
ၾကက္သားကို အတံုးေလးေတြ ညီညီတံုးၿပီး ဆား၊ဆႏြင္းအနည္းငယ္၊ငံၿပာရည္အနည္းငယ္တို ့
နဲ ့နယ္ထားပါ။ ငရုတ္သီးစိမ္း အနည္းငယ္ေထာင္းထားပါ။ ဗမာနံနံပင္ေလးေတြကို အေနေတာ္ၿဖတ္ထားပါ။
ပထမဦးစြာ ၾကက္သြန္နီ ကိုဆႏြင္းအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးဆီသတ္ပါတယ္။ ဆီအရမ္းမမ်ားမွ ေကာင္းပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီႏြမ္းရင္ ၾကက္သြန္ၿဖဴနဲ ့ဂ်င္းေရာေထာင္းထားတာထည့္ပါမယ္။ ငရုတ္သီးစိမ္းေထာင္းထားတာထည္ ့ပါမယ္။ အေရာင္တင္မႈန္ ့ မထည့္ပါဘူးရွင္။ဆားအနည္းငယ္၊
ငါးပိပါေလကာ၊ငံၿပာရည္အနည္းငယ္၊ဟင္းခတ္ၾကက္သားမႈန္ ့အနည္းငယ္ ထည့္ပါမယ္။
အဆင္သင့္နယ္ထားတဲ ့ ၾကက္သားထည့္ၿပီး သူ ့ေရနဲ ့သူက်က္ေအာင္ တည္ထားေပးပါ။
တစ္ေရက်က္ၿပီဆိုမွ ေရေႏြးထပ္ထည့္ၿပီး ၾကက္သားႏူးေအာင္ တည္ထားပါတယ္။
အရည္ေသာက္စားမွာဆိုေတာ့ ေရေႏြး မ်ားမ်ားထည့္တည္၊ ၾကက္သားလည္းႏူးၿပီဆိုရင္
ဟင္းရည္ပြက္ပြက္ထဲကို နံနံပင္မ်ားမ်ားနဲ ့ငရုတ္ေကာင္းခပ္ၿပီး သံုးေဆာင္လို ့ရပါၿပီရွင္။
ငါးပိေထာင္း
Posted by
subuueain
|
Labels:
အေထာင္းမ်ား
ဒီေန ့ဘာဟင္းမွ မခ်က္ၿဖစ္တာနဲ ့ ရိွတဲ့ငါးပိေထာင္းေလးကိုပဲ တင္လိုက္ပါတယ္။ ငါးပိေထာင္းကေတာ့ အရမ္း ရိုးရွင္းၿပီး လူတိုင္းေထာင္းတတ္ပါတယ္။ ငါးပိကင္ႏွင့္အတူ ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ငရုတ္သီး၊ နဲ ့မက်ီးသီးမွည့္ကိုေရေႏြးစိမ္ထားတာေလးပါ ထည့္ေထာင္းလိုက္ပါတယ္။ ဆီခ်က္ ေလးဆမ္းလိုက္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ငါးပိေထာင္း ေပၚကေန ၾကက္သြန္ၿဖဴပါးပါးလွီးထားတာေလးေတြ ၿဖဴးလိုက္ပါတယ္။ သံပုရာသီးေလးညွစ္ၿပီး ထမင္းပူပူေလးနဲ ့စားလို ့ေကာင္းပါတယ္။
မက်ီးသီးမွည့္ထည့္ေထာင္းတဲ့ ငါးပိေထာင္းက အာပူလွ်ာပူထဲထည့္စားလို ့လည္း အဆင္ေၿပပါတယ္ရွင္။
မက်ီးသီးမွည့္ထည့္ေထာင္းတဲ့ ငါးပိေထာင္းက အာပူလွ်ာပူထဲထည့္စားလို ့လည္း အဆင္ေၿပပါတယ္ရွင္။
မႏ ၱေလးက ခိုေတာင္မုန္ ့့တီ
Posted by
subuueain
|
Labels:
ရိုးရာ အစားအစာမ်ား
မႏ ၱေလး မွာခိုေတာင္မုန္ ့တီဆိုတာက နံနက္ခင္းေစ်းထဲမွာနဲ ၊့ေန ့လည္အစာေၿပေရာင္းတဲ့ ေခါင္းရြက္ေစ်းသည္ေတြေရာင္းၾကတာမ်ိဳးပါ။
တကယ္တမ္း ခိုေတာင္မုန္ ့တီဆိုတာ အဲလိုပဲလားေတာ ့မသိပါဘူး။ မႏ ၱေလးက ေရာင္းတဲ ့ ခိုေတာင္မုန္ ့တီ ဆိုတာကေတာ့ မုန္ ့တီသုတ္ကို အသားမပါဘဲသုတ္တာမ်ိဳးပါဘဲ။ Recipe
နဲနဲေတာ့ေၿပာင္း သြားတာေပါ့ေနာ္။ မုန္ ့တီဖတ္ ကိုအဆင္သင္ ့ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါတယ္။
ပဲသီးေလးေတြပါးပါးေလးေတြလွီးထားတယ္။ ေဂၚဖီထုတ္ပါးပါးေလးေတြလည္းပါ ပါတယ္။
ပဲပင္ေပါက္ေရေႏြးေဖ်ာ ေလးေတြပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္ ခ်က္ထားတယ္။ ငရုတ္သီး
ဆီခ်က္ လည္းရိွမွ ၿဖစ္ဦးမွာ။ ေနာက္ၿပီးေတာ ့ ပဲမႈန္ ့၊ငံၿပာရည္ တို ့လည္းလိုပါတယ္။
မႏ ၱေလးဘယာေၾကာ္ (မတ္ပဲေၾကာ္) အတြက္ ကေတာ့ Ready made ကိုသံုးၿပီး အညႊန္းအတိုင္းေၾကာ္ရေတာ့မွာပါပဲ။
ၿပီးရင္ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ မုန္ ့တီဖတ္၊ ပဲသီး၊ ေဂၚဖီထုတ္၊ မတ္ပဲေၾကာ္ ၊ ပဲမႈန္ ့၊ငံၿပာရည္၊ ငရုတ္သီးမႈန္ ့(အစပ္ၾကိဳက္တတ္ရင္)၊ ေနာက္ၿပီး ဆီခ်က္ (၂) မ်ိဳးလံုးထည့္ၿပီး နယ္ပါတယ္။
ခိုေတာင္မုန္ ့တီ ကပဲမႈန္ ့မ်ားမ်ားနဲ ့ စီးစီးေလးသုတ္မွစားေကာင္းပါတယ္။ အခ်ဥ္အတြက္ကေတာ့သံပုရာသီး ကိုပဲသံုးပါတယ္။ ဆိုင္ေတြမွာ ခိုေတာင္မုန္ ့့တီ
နဲ ့တြဲဖက္စားသံုးရန္အတြက္ဟင္းရည္ ကေတာ့ ပိတ္စြယ္ကို ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊
ဂ်င္း၊ ငပိ၊ ငရုတ္ေကာင္း နဲ ့ၿပဳလုပ္ထားတဲ့ ဟင္းရည္ၿဖစ္ပါတယ္။ တစ္ခ်ိဳ ့ကဟင္းရည္ထဲမွာ ငါးဖယ္ကိုေသးေသးေလးေတြလံုးၿပီးထည္ ့တယ္။ အသုတ္ထဲ ငါးဖယ္ထည့္ေပးပါဆို ဟင္းရည္ထဲက ငါးဖယ္ၿပဳတ္ထည့္သုတ္ေပးတယ္။
ခုေတာ့ ပိတ္စြယ္လည္းမရိွ၊ ငါးဖယ္ လည္းမရိွေတာ့ ဟင္းရည္မလုပ္ေတာ့ပါဘူး။
ေဂၚဖီထုတ္ဟင္းရည္နဲ ့ဆိုရင္လည္း လိုက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးေလးေတြလွီးၿပီး
သံပုရာသီးနဲ ့အခ်ဥ္ လုပ္ပါတယ္။ စားလို ့ရပါၿပီေနာ္……
တကယ္တမ္း ခိုေတာင္မုန္ ့တီဆိုတာ အဲလိုပဲလားေတာ ့မသိပါဘူး။ မႏ ၱေလးက ေရာင္းတဲ ့ ခိုေတာင္မုန္ ့တီ ဆိုတာကေတာ့ မုန္ ့တီသုတ္ကို အသားမပါဘဲသုတ္တာမ်ိဳးပါဘဲ။ Recipe
နဲနဲေတာ့ေၿပာင္း သြားတာေပါ့ေနာ္။ မုန္ ့တီဖတ္ ကိုအဆင္သင္ ့ပန္းကန္ထဲ ထည့္ထားပါတယ္။
ပဲသီးေလးေတြပါးပါးေလးေတြလွီးထားတယ္။ ေဂၚဖီထုတ္ပါးပါးေလးေတြလည္းပါ ပါတယ္။
ပဲပင္ေပါက္ေရေႏြးေဖ်ာ ေလးေတြပါတယ္။ ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္ ခ်က္ထားတယ္။ ငရုတ္သီး
ဆီခ်က္ လည္းရိွမွ ၿဖစ္ဦးမွာ။ ေနာက္ၿပီးေတာ ့ ပဲမႈန္ ့၊ငံၿပာရည္ တို ့လည္းလိုပါတယ္။
မႏ ၱေလးဘယာေၾကာ္ (မတ္ပဲေၾကာ္) အတြက္ ကေတာ့ Ready made ကိုသံုးၿပီး အညႊန္းအတိုင္းေၾကာ္ရေတာ့မွာပါပဲ။
ၿပီးရင္ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ မုန္ ့တီဖတ္၊ ပဲသီး၊ ေဂၚဖီထုတ္၊ မတ္ပဲေၾကာ္ ၊ ပဲမႈန္ ့၊ငံၿပာရည္၊ ငရုတ္သီးမႈန္ ့(အစပ္ၾကိဳက္တတ္ရင္)၊ ေနာက္ၿပီး ဆီခ်က္ (၂) မ်ိဳးလံုးထည့္ၿပီး နယ္ပါတယ္။
ခိုေတာင္မုန္ ့တီ ကပဲမႈန္ ့မ်ားမ်ားနဲ ့ စီးစီးေလးသုတ္မွစားေကာင္းပါတယ္။ အခ်ဥ္အတြက္ကေတာ့သံပုရာသီး ကိုပဲသံုးပါတယ္။ ဆိုင္ေတြမွာ ခိုေတာင္မုန္ ့့တီ
နဲ ့တြဲဖက္စားသံုးရန္အတြက္ဟင္းရည္ ကေတာ့ ပိတ္စြယ္ကို ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊
ဂ်င္း၊ ငပိ၊ ငရုတ္ေကာင္း နဲ ့ၿပဳလုပ္ထားတဲ့ ဟင္းရည္ၿဖစ္ပါတယ္။ တစ္ခ်ိဳ ့ကဟင္းရည္ထဲမွာ ငါးဖယ္ကိုေသးေသးေလးေတြလံုးၿပီးထည္ ့တယ္။ အသုတ္ထဲ ငါးဖယ္ထည့္ေပးပါဆို ဟင္းရည္ထဲက ငါးဖယ္ၿပဳတ္ထည့္သုတ္ေပးတယ္။
ခုေတာ့ ပိတ္စြယ္လည္းမရိွ၊ ငါးဖယ္ လည္းမရိွေတာ့ ဟင္းရည္မလုပ္ေတာ့ပါဘူး။
ေဂၚဖီထုတ္ဟင္းရည္နဲ ့ဆိုရင္လည္း လိုက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးေလးေတြလွီးၿပီး
သံပုရာသီးနဲ ့အခ်ဥ္ လုပ္ပါတယ္။ စားလို ့ရပါၿပီေနာ္……
ၾကက္စဥေၾကာ္
Posted by
subuueain
|
Labels:
အေၾကာ္မ်ား
ၾကက္သားကို အတံုးလိုက္ၾကီးေတြ၊ဆီၿပန္ဟင္းေတြမစားခ်င္
သူမ်ားအတြက္ လြယ္ကူၿပီးအခ်ိန္ကုန္သက္သာ တာကေတာ့ ၾကက္စဥေၾကာ္ ပါ။
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ားကေတာ့
ၾကက္သားအသား အနည္းငယ္၊
အေၾကာ္မႈန္ ့ထုတ္၊
ၾကက္ဥ(၁)လံုး၊
ၿဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္သားကို အတံုးေသးေသးေလးေတြ တံုးၿပီး ဆား၊ဆႏြင္း၊ ငံၿပာရည္ တို ့နဲ ့နယ္ထားေပးပါ။
အေၾကာ္မႈန္ ့ကိုမိမိေၾကာ္မည့္ ၾကက္သား ပမာဏႏွင့္ယွဥ္၍ မွန္းၿပီး ေရေအးႏွင့္ေဖ်ာ္ပါ။
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ားကေတာ့
ၾကက္သားအသား အနည္းငယ္၊
အေၾကာ္မႈန္ ့ထုတ္၊
ၾကက္ဥ(၁)လံုး၊
ၿဖစ္ပါတယ္။
ၾကက္သားကို အတံုးေသးေသးေလးေတြ တံုးၿပီး ဆား၊ဆႏြင္း၊ ငံၿပာရည္ တို ့နဲ ့နယ္ထားေပးပါ။
အေၾကာ္မႈန္ ့ကိုမိမိေၾကာ္မည့္ ၾကက္သား ပမာဏႏွင့္ယွဥ္၍ မွန္းၿပီး ေရေအးႏွင့္ေဖ်ာ္ပါ။
ၾကက္ဥ(၁)လံုး ေဖာက္ထည့္ပါ။ ဆားအနည္းငယ္၊အေရာင္တင္အနည္းငယ္၊ ဂ်င္းႏွင့္ၾကက္သြန္ၿဖဴေရာေထာင္းထား တာအနည္းငယ္ေရာထည့္ လိုက္ပါ။
ၿပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သားတံုးေသးေသးေလးေတြ တစ္တံုးခ်င္းဆီကို
ၿပီးရင္ေတာ့ ၾကက္သားတံုးေသးေသးေလးေတြ တစ္တံုးခ်င္းဆီကို
အေၾကာ္မႈန္ ့ေဖ်ာ္ထားတာနဲ ့ေရာၿပီး ေၾကာ္လို ့ရပါၿပီရွင္…
ၾကက္သားႏွင့္ ကုလားပဲသီးစံုဟင္း
Posted by
subuueain
|
Labels:
ဟင္း(သား၊ငါး)
ဒီေန ့ၾကက္သားႏွင့္ ကုလားပဲသီးစံုဟင္းခ်က္ၾကည့္ပါမယ္…
ၾကက္သားကို ဆား၊ဆႏြင္း ၊ငံၿပာရည္ အနည္းငယ္ နဲ ့နွယ္ထားပါတယ္ ။
ကုလားပဲကို ဆားနဲနဲ ခပ္ၿပီး ၿပဲေနေအာင္ ၿပဳတ္ထားေပးပါ။ အာလူး ကိုအစိတ္ေလးေတြစိတ္ၿပီး ဆား၊ဆႏြင္း နယ္ထားပါ။ ပဲေတာင့္ရွည္ ကိုလည္း လက္တစ္ဆစ္ေလာက္ေလးေတြ ၿဖတ္ထားေပးပါ။ ရံုးပဒီသီးကို လည္း အဖ်ားေလးေတြတိၿပီး ေစြေစြေလးေတြ လွီးထားေနာ္။
ခရမ္းသီးနဲ ့ မံုလာဥနီ တို ့ကိုလည္း အခြံႏႊာၿပီး အတံုးေလးေတြ တံုးေပးပါ။
ပထမဦးစြာ ၾကက္သြန္နီ ဆီသတ္ပါမယ္။ ၾကက္သြန္နီ ေလးေတြႏြမ္းလာရင္ ၾကက္သြန္ၿဖဴနဲ ့ ဂ်င္းေထာင္း ထားတာကိုထည့္ပါမယ္။ ၿပီးရင္ ၾကက္သားထည္ ့ပါမယ္။ ဆား၊အေရာင္တင္၊ ငပိနည္းနည္း ထည့္ၿပီး ၾကက္သားကို အရင္ဆံုး (၅)မိနစ္ေလာက္ ခ်က္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ ၿပဳတ္ထားတဲ ့ပဲထည့္ပါမယ္။ ဟင္းအိုးထဲကို အာလူး၊ ခရမ္းသီး ၊ မံုလာဥနီ တို ့နဲ ့အတူ ေရေႏြးကိုဟင္းၿမဳပ္ရံု ထည့္ ၿပီးတည္ထားပါတယ္။ ဟင္းအရည္ပြက္လာတဲ့အခ်ိန္မွ ရံုးပဒီသီး နဲ့ပဲေတာင့္ရွည္ ထည့္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ မဆလာေလးအုပ္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ အသင့္စားသံုးႏုိင္ပါၿပီရွင္။
ၾကက္သားႏွင့္ ကုလားပဲသီးစံုဟင္း နဲ ့လိုက္ဖက္တာကေတာ့ ငရုတ္သီးေၾကာ္ (သို ့) ငရုတ္သီးေထာင္း ပါ။
ၾကက္သားကို ဆား၊ဆႏြင္း ၊ငံၿပာရည္ အနည္းငယ္ နဲ ့နွယ္ထားပါတယ္ ။
ကုလားပဲကို ဆားနဲနဲ ခပ္ၿပီး ၿပဲေနေအာင္ ၿပဳတ္ထားေပးပါ။ အာလူး ကိုအစိတ္ေလးေတြစိတ္ၿပီး ဆား၊ဆႏြင္း နယ္ထားပါ။ ပဲေတာင့္ရွည္ ကိုလည္း လက္တစ္ဆစ္ေလာက္ေလးေတြ ၿဖတ္ထားေပးပါ။ ရံုးပဒီသီးကို လည္း အဖ်ားေလးေတြတိၿပီး ေစြေစြေလးေတြ လွီးထားေနာ္။
ခရမ္းသီးနဲ ့ မံုလာဥနီ တို ့ကိုလည္း အခြံႏႊာၿပီး အတံုးေလးေတြ တံုးေပးပါ။
ပထမဦးစြာ ၾကက္သြန္နီ ဆီသတ္ပါမယ္။ ၾကက္သြန္နီ ေလးေတြႏြမ္းလာရင္ ၾကက္သြန္ၿဖဴနဲ ့ ဂ်င္းေထာင္း ထားတာကိုထည့္ပါမယ္။ ၿပီးရင္ ၾကက္သားထည္ ့ပါမယ္။ ဆား၊အေရာင္တင္၊ ငပိနည္းနည္း ထည့္ၿပီး ၾကက္သားကို အရင္ဆံုး (၅)မိနစ္ေလာက္ ခ်က္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ ၿပဳတ္ထားတဲ ့ပဲထည့္ပါမယ္။ ဟင္းအိုးထဲကို အာလူး၊ ခရမ္းသီး ၊ မံုလာဥနီ တို ့နဲ ့အတူ ေရေႏြးကိုဟင္းၿမဳပ္ရံု ထည့္ ၿပီးတည္ထားပါတယ္။ ဟင္းအရည္ပြက္လာတဲ့အခ်ိန္မွ ရံုးပဒီသီး နဲ့ပဲေတာင့္ရွည္ ထည့္လိုက္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ မဆလာေလးအုပ္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ အသင့္စားသံုးႏုိင္ပါၿပီရွင္။
ၾကက္သားႏွင့္ ကုလားပဲသီးစံုဟင္း နဲ ့လိုက္ဖက္တာကေတာ့ ငရုတ္သီးေၾကာ္ (သို ့) ငရုတ္သီးေထာင္း ပါ။
ေကာ္ဖီေသာက္ရေအာင္..
Posted by
subuueain
|
Labels:
coffee
ေကာ္ဖီၾကိဳက္ႏွစ္သက္သူမ်ားအတြက္ အေၿပာင္းအလဲအေနနဲ ့အနံ ့ၿပင္းရွတဲ ့Arabic coffee ကို ေဖ်ာ္ေသာက္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္….
သာမန္ေကာ္ဖီေလးပါပဲ... ဖာလာေစ့ (cardamom) အနည္းငယ္သာ လိုအပ္ပါတယ္။
ေကာ္ဖီမႈန္ ့စစ္စစ္၊ သၾကား ၊ coffee mate တို ့နဲ ့ ကိုယ္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့အရသာ ရေအာင္အရင္ေဖ်ာ္လိုက္ပါ။
လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ၾကိတ္ထားတဲ့ေကာ္ဖီမႈန္ ့ ရရင္ပိုေကာင္းပါတယ္။
ဖာလာေစ့ ေလးကို ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ စိတ္ထည့္လိုက္ပါ။
ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ကို ဖာလာေစ့ (၃)ေစ့ ေလာက္ဆိုရင္ အနံ ့ေကာင္းေကာင္းရပါၿပီ။
ဒါဆိုရင္ Arabic coffee ရပါၿပီ..
မိုးေအးေအးေလးမွုာ ခ်စ္သူနဲ ့အတူArabic coffee ေဖ်ာ္ေသာက္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္…
သာမန္ေကာ္ဖီေလးပါပဲ... ဖာလာေစ့ (cardamom) အနည္းငယ္သာ လိုအပ္ပါတယ္။
ေကာ္ဖီမႈန္ ့စစ္စစ္၊ သၾကား ၊ coffee mate တို ့နဲ ့ ကိုယ္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့အရသာ ရေအာင္အရင္ေဖ်ာ္လိုက္ပါ။
လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ၾကိတ္ထားတဲ့ေကာ္ဖီမႈန္ ့ ရရင္ပိုေကာင္းပါတယ္။
ဖာလာေစ့ ေလးကို ႏုတ္ႏုတ္ေလးေတြ စိတ္ထည့္လိုက္ပါ။
ေကာ္ဖီတစ္ခြက္ကို ဖာလာေစ့ (၃)ေစ့ ေလာက္ဆိုရင္ အနံ ့ေကာင္းေကာင္းရပါၿပီ။
ဒါဆိုရင္ Arabic coffee ရပါၿပီ..
မိုးေအးေအးေလးမွုာ ခ်စ္သူနဲ ့အတူArabic coffee ေဖ်ာ္ေသာက္ၾကည့္ရေအာင္ေနာ္…
ငါးပိရည္ႏွင္ ့တို ့စရာ အစံုအလင္
ငါးပိရည္ ဆိုတာ ၿမန္မာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ႏွစ္သက္ၾကတဲ႕ ဟင္းရံတစ္မ်ိဳးပါ။
ငါးပိရည္က်ိဳရင္ ကၽြန္မအေမက အိုးထဲကိုဆႏြင္းနည္းနည္း ထည့္ၿပီးက်ိဳပါတယ္။
ငါးပိရည္္ ထဲထည့္မယ့္ ၾကက္သြန္ၿဖဴ နဲ ့ ငရုတ္သီးကို ဒယ္အိုးထဲ ထည့္ၿပီးေလွာ္ပါတယ္။သီတံေလးရိွလို့ကင္ခ်င္ရင္လည္းရပါတယ္။
ငါးပိရည္က်ိဳရင္ ကၽြန္မအေမက အိုးထဲကိုဆႏြင္းနည္းနည္း ထည့္ၿပီးက်ိဳပါတယ္။
ငါးပိရည္္ ထဲထည့္မယ့္ ၾကက္သြန္ၿဖဴ နဲ ့ ငရုတ္သီးကို ဒယ္အိုးထဲ ထည့္ၿပီးေလွာ္ပါတယ္။သီတံေလးရိွလို့ကင္ခ်င္ရင္လည္းရပါတယ္။
အနံ ့ေမႊးလာၿပီဆိုမီးဖိုေပၚမွခ်လို ့ရပါၿပီ။
ငါးအစိုရွိရင္လည္းကင္ထည့္လိုက္ပါဦး။ေလွာ္ထားတဲ့ၾကက္သြန္ၿဖဴ
ငါးအစိုရွိရင္လည္းကင္ထည့္လိုက္ပါဦး။ေလွာ္ထားတဲ့ၾကက္သြန္ၿဖဴ
နဲ ့ငရုတ္သီးကိုမညက္တညက္ေလး ေထာင္း၊ ငါးေလွာ္ (သို ့)ကင္ေလးကိုလည္း ပန္းကန္ထဲ ဖဲ့ထည့္ လိုက္ပါ။ ပုစြန္ေၿခာက္မႈန္ ့ထပ္ထည့္ခ်င္လည္း ထည့္လိုက္ပါဦး။ က်ိဳထားတဲ့ ငါးပိရည္ ေလာင္းထည့္လိုက္ပါ။ ပန္းကန္ထဲ မွာေမႊၿပီးရင္ ငရုတ္သီးမႈန္ ့နည္းနည္း ၿဖဴးလိုက္ေနာ္..
အတို ့အတြက္ကေတာ့မိမိႏွစ္သက္ရာေရြးခ်ယ္ႏုိင္ပါတယ္…
ပံုမွာေတာ့ ဓညင္းသီးႏုႏုေလးေတြကင္၊ မွ်စ္ ၊ခရမ္းကေသာ့သီး ၊နံနံပင္၊မံုလာဥနီ၊ၾကက္သြန္နီ
တို ့ပါ။
အတို ့အတြက္ကေတာ့မိမိႏွစ္သက္ရာေရြးခ်ယ္ႏုိင္ပါတယ္…
ပံုမွာေတာ့ ဓညင္းသီးႏုႏုေလးေတြကင္၊ မွ်စ္ ၊ခရမ္းကေသာ့သီး ၊နံနံပင္၊မံုလာဥနီ၊ၾကက္သြန္နီ
တို ့ပါ။
ငါးဖယ္ေၾကာ္သုတ္(Fish Cake Salad)
Posted by
subuueain
|
Labels:
အသုတ္မ်ား
fish cake ကို သုတ္မလို ့ၿပင္ဆင္ထားပံုပါ။ ငါးဖယ္ေၾကာ္သုတ္္အလြမ္းေၿပေလးပါ။
ဒီ ေန ့ညစာအတြက္ကေတာ ့Fish Cake ကို အသုတ္ လုပ္စားမယ္လို ့စဥ္းစားလိုက္ပါတယ္..
ဘာလို ့လဲဆိုေတာ ့ fridge ထဲမွာ ဒါပဲ က်န္ေတာ ့တာကိုး ။ :)
ပထမဦးစြာ fish cake ေတြကို ဆီပူပူ ထဲမွာ ခဏေၾကာ္ ပါတယ္။ ဆီထဲမွာ ၾကာၾကာထားလွ်င္
အေရာင္ အရမ္းရဲၿပီး မလွေတာ ့လို ့ပါ။
ေၾကာ္ၿပီးသား fish cake ေတြကို tissue နဲ ့ ဆီစစ္ထားလိုက္ပါ။
အသုတ္သုတ္ မယ္ဆိုေတာ့ ထံုးစံအတိုင္း ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထားပါ။
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ပါးပါးလွီးထားပါ။
ေၾကာ္ၿပီးသား fish cake ေတြကို လည္း ပါးပါးလွီးထားပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး မာတာေလး ကိုလည္း ပါးပါးလွီးထားပါ။
နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ သံပုရာသီး(သို႕)မန္က်ီးအရည္ ၊ေဂၚဖီထုတ္ တို ့လည္းရိွ ရမယ္ေနာ္။
မံုလာဥနီ ၾကိ ုက္ ရင္လည္း ထည့္သုတ္ပါ။
အသုတ္ကို ဆီခ်က္နဲ ့သုတ္တာပဲ ကၽြန္မ က ၾကိ ုက္ပါ တယ္။ တစ္ခ်ိဳ ့ကလည္း ဆီစိမ္းနဲ ့
သုတ္ပါတယ္။ ဒီက fish cake ေတြက ခ်ိဳလြန္းလို ့ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ၿဖစ္ေအာင္ သုတ္စားတာက ပိုအဆင္ေၿပမယ္ ထင္ပါတယ္။
အကုန္လံုးစံုၿပီဆုိရင္ သုတ္လို ့ရပါၿပီ ။ အရသာ အေပါ ့အငန္ မိမိႏွစ္သက္သလို ၿပင္ဆင္ စားသံုးႏိုင္ပါၿပီရွင္။ `
ဒီ ေန ့ညစာအတြက္ကေတာ ့Fish Cake ကို အသုတ္ လုပ္စားမယ္လို ့စဥ္းစားလိုက္ပါတယ္..
ဘာလို ့လဲဆိုေတာ ့ fridge ထဲမွာ ဒါပဲ က်န္ေတာ ့တာကိုး ။ :)
ပထမဦးစြာ fish cake ေတြကို ဆီပူပူ ထဲမွာ ခဏေၾကာ္ ပါတယ္။ ဆီထဲမွာ ၾကာၾကာထားလွ်င္
အေရာင္ အရမ္းရဲၿပီး မလွေတာ ့လို ့ပါ။
ေၾကာ္ၿပီးသား fish cake ေတြကို tissue နဲ ့ ဆီစစ္ထားလိုက္ပါ။
အသုတ္သုတ္ မယ္ဆိုေတာ့ ထံုးစံအတိုင္း ၾကက္သြန္နီ ပါးပါးလွီးထားပါ။
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ပါးပါးလွီးထားပါ။
ေၾကာ္ၿပီးသား fish cake ေတြကို လည္း ပါးပါးလွီးထားပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး မာတာေလး ကိုလည္း ပါးပါးလွီးထားပါ။
နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ သံပုရာသီး(သို႕)မန္က်ီးအရည္ ၊ေဂၚဖီထုတ္ တို ့လည္းရိွ ရမယ္ေနာ္။
မံုလာဥနီ ၾကိ ုက္ ရင္လည္း ထည့္သုတ္ပါ။
အသုတ္ကို ဆီခ်က္နဲ ့သုတ္တာပဲ ကၽြန္မ က ၾကိ ုက္ပါ တယ္။ တစ္ခ်ိဳ ့ကလည္း ဆီစိမ္းနဲ ့
သုတ္ပါတယ္။ ဒီက fish cake ေတြက ခ်ိဳလြန္းလို ့ ခ်ဥ္ခ်ဥ္စပ္စပ္ၿဖစ္ေအာင္ သုတ္စားတာက ပိုအဆင္ေၿပမယ္ ထင္ပါတယ္။
အကုန္လံုးစံုၿပီဆုိရင္ သုတ္လို ့ရပါၿပီ ။ အရသာ အေပါ ့အငန္ မိမိႏွစ္သက္သလို ၿပင္ဆင္ စားသံုးႏိုင္ပါၿပီရွင္။ `
ဓါတ္ပံုမွာ သံပုရာသီး မထည္ ့လိုက္ရဘူး။ :)
အာလူးအစိမ္းသုတ္
Posted by
subuueain
|
Labels:
အသုတ္မ်ား
ဒီေန ့ အာလူးအစိမ္းသုတ္ သုတ္စားမလို ့စဥ္းစားမိေတာ့~~~~
ပထမဦးစြာ အာလူးကိုေရေသခ်ာေဆး၊ အခြံႏႊာၿပီး ၿခစ္ႏွင္ ့ၿခစ္ရ ပါမယ္။ ၿပီးရင္ ေရစိမ္ထား ပါ။
ၾကက္သြန္နီကို အသုတ္ထဲထည့္ဖို ့ပါးပါးလွီး ၿပီး ေရစိမ္ထား ပါ။
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ဆီခ်က္ ခ်က္ထားေပးပါ။
ေၿမပဲဆ ံေထာင္းထားေပးပါ။
နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ သံပုရာသီး တို ့ကိုလည္းအဆင္သင့္လွီးထားေပးပါ။
ၿပီးလ်ွင္ ေရစိမ္ထားေသာ အာလူးကို ေရေသခ်ာညွစ္ၿပီး ပန္းကန္တစ္ခုထဲသို ့ထည့္ပါ။
ၾကက္သြန္နီ ၊ ေၿမပဲဆ ံေထာင္း၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ သံပုရာသီး၊ ငံၿပာရည္၊ပုစြန္ေၿခာက္မႈန္ ့ တို ့ ထည့္ ၿပီး သုတ္စားႏိုင္ပါတယ္။
ပထမဦးစြာ အာလူးကိုေရေသခ်ာေဆး၊ အခြံႏႊာၿပီး ၿခစ္ႏွင္ ့ၿခစ္ရ ပါမယ္။ ၿပီးရင္ ေရစိမ္ထား ပါ။
ၾကက္သြန္နီကို အသုတ္ထဲထည့္ဖို ့ပါးပါးလွီး ၿပီး ေရစိမ္ထား ပါ။
ၾကက္သြန္ၿဖဴ ဆီခ်က္ ခ်က္ထားေပးပါ။
ေၿမပဲဆ ံေထာင္းထားေပးပါ။
နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ သံပုရာသီး တို ့ကိုလည္းအဆင္သင့္လွီးထားေပးပါ။
ၿပီးလ်ွင္ ေရစိမ္ထားေသာ အာလူးကို ေရေသခ်ာညွစ္ၿပီး ပန္းကန္တစ္ခုထဲသို ့ထည့္ပါ။
ၾကက္သြန္နီ ၊ ေၿမပဲဆ ံေထာင္း၊ နံနံပင္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ သံပုရာသီး၊ ငံၿပာရည္၊ပုစြန္ေၿခာက္မႈန္ ့ တို ့ ထည့္ ၿပီး သုတ္စားႏိုင္ပါတယ္။
ငရုတ္သီးႏွပ္
Posted by
subuueain
|
Labels:
ဟင္း(အသီးအရြက္)
ငရုတ္သီး အေတာင့္ရွည္ေလးမ်ားကို ခရမ္းသီးႏွပ္ သလိုႏွပ္သလိုႏွပ္စားလို ့ေကာင္းပါတယ္။
ငရုတ္သီး၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ငါးပိ တို ့လိုအပ္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီ ကိုဆီသတ္ပါ။
ၾကက္သြန္ ႏြမ္းေသာအခါ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ငါးပိ၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္ ့၊ အေရာင္တင္မႈန္ ့၊ ဆား အနည္းငယ္တို ့ထည့္ ့ၿပီး အႏွစ္လုပ္ပါ။
ငရုတ္သီးကို အစာဝင္ေစရန္ အနည္းငယ္ၿခမ္းေပးပါ။အဆံုးထိ မၿခမ္းပါဘူး။
ငရုတ္သီးကို အႏွစ္ထဲသို ့ထည္ ့ၿပီးေမႊပါ။
ငရုတ္သီး ႏြမ္း လ်ူင္ စားလို ့ရပါၿပီ ရွင္။
ငရုတ္သီး၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ငါးပိ တို ့လိုအပ္ပါတယ္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီ ကိုဆီသတ္ပါ။
ၾကက္သြန္ ႏြမ္းေသာအခါ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ငါးပိ၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္ ့၊ အေရာင္တင္မႈန္ ့၊ ဆား အနည္းငယ္တို ့ထည့္ ့ၿပီး အႏွစ္လုပ္ပါ။
ငရုတ္သီးကို အစာဝင္ေစရန္ အနည္းငယ္ၿခမ္းေပးပါ။အဆံုးထိ မၿခမ္းပါဘူး။
ငရုတ္သီးကို အႏွစ္ထဲသို ့ထည္ ့ၿပီးေမႊပါ။
ငရုတ္သီး ႏြမ္း လ်ူင္ စားလို ့ရပါၿပီ ရွင္။
မာလာငါးဟင္း
Posted by
subuueain
|
Labels:
ရိုးရာ အစားအစာမ်ား
မာလာငါးဟင္း
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငါး တစ္ေကာင္၊၊
မာလာငါးအႏွစ္ တစ္ထုတ္၊၊
ႏွမ္း၊၊
ေျမပဲဆံ၊၊
ၾကက္သြန္နီ၊၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊၊
ဆီ၊၊
ငရုပ္သီးအၾကမ္းမွုန္ ့၊၊
ဂ်င္း။
ကန္စြန္းဥေခ်ာင္း။
ကန္စြန္းဥေခ်ာင္းကိုေရၾကာၾကာစိမ္ထားျပီးေနာက္ ႏူးသည္အထိျပဳတ္ေပးပါ။
ငါးကို ေရေဆးျပီး ဆား၊ဆႏြင္း အနည္းငယ္၊ငံျပာရည္ အနည္းငယ္ တို ့ျဖင္ ့နယ္ထားပါ၊၊
ထို ့ေနာက္ ငါး ကို အနံ ့ေကာင္းေစရန္ ဂ်င္း ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ျဖင္ ့ျပဳတ္ေပးပါ၊၊ ငါးအသားႏူးျပီး
ျပဳတ္ရည္အနည္းငယ္က်န္ေသာ အခါ မီးဖိုေပၚမွ ခ်ပါ ။
ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ တို ့ကို ဆီသတ္ပါ။ ဆီသတ္ ထားသည္ ့အိုး ထဲသို ့ေျမပဲဆံေထာင္း၊ ႏွမ္း ၊ ငရုပ္သီးအၾကမ္းမွုန္ ့ တို ့ကို ထည့္ ျပီး ေမႊပါ ။ ထိုိ ့ေနာက္ အိုးထဲသုိ ့ မာလာငါးအႏွစ္ ကို ျပ ူ
လုပ္မည့္ ဟင္းအနည္းအမ်ားေပၚမူတည္ျပီး တစ္ထုတ္ (သို ့) တစ္ဝက္ ထည္ ့ပါ။
အားလံုးျပီးေသာအခါ ျပဳတ္ထားေသာ ကန္စြန္းဥေခ်ာင္း ကို ဟင္းအႏွစ္ႏွင့္ ေရာေမႊပါ။
ထို ့ေနာက္ ျပ ုတ္ထားေသာငါး ႏွင့္ ေရာလိုက္ပါ ။
ငါးကို အတံုးနဲ႕မဟုတ္ဘဲ အေကာင္လိုက္ေလးဆို ၿပင္ဆင္ရတာ ပိုလွပါတယ္ေနာ္။
အရသာအေပါ့အငန္ လိုအပ္သလို ျပင္ဆင္ စားသံုးႏိုင္ပါသည္။
လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ငါး တစ္ေကာင္၊၊
မာလာငါးအႏွစ္ တစ္ထုတ္၊၊
ႏွမ္း၊၊
ေျမပဲဆံ၊၊
ၾကက္သြန္နီ၊၊
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊၊
ဆီ၊၊
ငရုပ္သီးအၾကမ္းမွုန္ ့၊၊
ဂ်င္း။
ကန္စြန္းဥေခ်ာင္း။
ကန္စြန္းဥေခ်ာင္းကိုေရၾကာၾကာစိမ္ထားျပီးေနာက္ ႏူးသည္အထိျပဳတ္ေပးပါ။
ငါးကို ေရေဆးျပီး ဆား၊ဆႏြင္း အနည္းငယ္၊ငံျပာရည္ အနည္းငယ္ တို ့ျဖင္ ့နယ္ထားပါ၊၊
ထို ့ေနာက္ ငါး ကို အနံ ့ေကာင္းေစရန္ ဂ်င္း ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ျဖင္ ့ျပဳတ္ေပးပါ၊၊ ငါးအသားႏူးျပီး
ျပဳတ္ရည္အနည္းငယ္က်န္ေသာ အခါ မီးဖိုေပၚမွ ခ်ပါ ။
ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ တို ့ကို ဆီသတ္ပါ။ ဆီသတ္ ထားသည္ ့အိုး ထဲသို ့ေျမပဲဆံေထာင္း၊ ႏွမ္း ၊ ငရုပ္သီးအၾကမ္းမွုန္ ့ တို ့ကို ထည့္ ျပီး ေမႊပါ ။ ထိုိ ့ေနာက္ အိုးထဲသုိ ့ မာလာငါးအႏွစ္ ကို ျပ ူ
လုပ္မည့္ ဟင္းအနည္းအမ်ားေပၚမူတည္ျပီး တစ္ထုတ္ (သို ့) တစ္ဝက္ ထည္ ့ပါ။
အားလံုးျပီးေသာအခါ ျပဳတ္ထားေသာ ကန္စြန္းဥေခ်ာင္း ကို ဟင္းအႏွစ္ႏွင့္ ေရာေမႊပါ။
ထို ့ေနာက္ ျပ ုတ္ထားေသာငါး ႏွင့္ ေရာလိုက္ပါ ။
ငါးကို အတံုးနဲ႕မဟုတ္ဘဲ အေကာင္လိုက္ေလးဆို ၿပင္ဆင္ရတာ ပိုလွပါတယ္ေနာ္။
အရသာအေပါ့အငန္ လိုအပ္သလို ျပင္ဆင္ စားသံုးႏိုင္ပါသည္။
Subscribe to:
Posts (Atom)
My Blog List 1
-
-
1Apr20242 weeks ago
-
Adelaide မြို့ရဲ့ အမှိုက်ပစ် စနစ်10 months ago
-
-
စာေပဆု ၂၀၂၀3 years ago
-
Something about the protection of UNESCO4 years ago
-
-
-
MUA Web Converter7 years ago
-
ကားနံပါတ်တွေ အင်္ဂလိပ်လို ပြောင်းလဲသတ်မှတ်ပြီ10 years ago
-
စိတ္အခ်ဥ္ေပါက္ျခင္း10 years ago
-
၂.၉.၂၀၁၂ တနဂၤေႏြေန႕ ဆြမ္းေလာင္းလွဴျခင္း11 years ago
-
For “Harvest Thanksgiving Festival”12 years ago
-
ၾကည့္မိတဲ့ သတင္း (၄-၃-၂၀၁၁)13 years ago
-
တူမေလးမ်ားနဲ႔ တလတာ..13 years ago
-
-
-
-
-
My Blog List 2
-
-
အသံတိတ္ထားတဲ႔ အလြမ္းမ်ား5 years ago
-
အမိႈက္ပစ္ၿခင္း အႏုပညာ9 years ago
-
-
ေမာင္စိန္ေသာင္းရဲ႕ မႏွင္းရည္ ေနာက္ဆက္တြဲ12 years ago
-
-
-
-
-
My Blog List 3
-
ဟင်းနုနွယ်သုပ်1 hour ago
-
-
-
-
Blog အလွမ်းပြေ3 years ago
-
Lock Down4 years ago
-
Food Review: ပုရစ္ေၾကာ္4 years ago
-
အလွနတ္သမီးေလး မလိခ...5 years ago
-
Ancestors Altar5 years ago
-
ပုစြန္ေဘာ့ခ်ိတ္ေၾကာ္5 years ago
-
အခ်ဥ္ေပါင္း (၂)6 years ago
-
Zuma Zen Blaster: Sang Game Legendaris7 years ago
-
သား ၂ေယာက္လံုုးရဲ႔ အမႈအက်င္႔ေလးမ်ား8 years ago
-
ဒိုနောင်းမှာ တနေ့တာ(ညနေပိုင်း)8 years ago
-
'' အလြယ္ခ်က္ အုုန္းေထာပတ္ထမင္း "9 years ago
-
ေဂြးသီး ငပိခ်က္10 years ago
-
-
ကၽြန္ေတာ႕ အေတြ႕အၾကံဳမ်ား ၄10 years ago
-
စားၾကမယ္ေဟ့ ေကာင္းေကာင္း - ၃၄10 years ago
-
နံနက္စာႏွင့္ ေန႔လည္စာမ်ား10 years ago
-
-
-
-
-
ဆိတ္ရုိးစြပ္ျပဳတ္12 years ago
-
-
-
-
Popular Posts
-
ငါးဖယ္ေၾကာ္ ငါးဖယ္ေၾကာ္ ကို စားရတာ ရိုးမသြားေအာင္ အစာပလာ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး နည္းတစ္မ်ိဳးနဲ႕ ေၾကာ္တာပါ။ ကၽြန္မ အမ်ိဳးသားက ငါးဖယ္ေၾက...
-
ေၾကးအိုးဆီခ်က္ကေတာ့ အေမ႕အတြက္ပါ။ :) ဒါကေတာ့ ေၾကးအိုး အရည္နဲ႕ပါ။ ကၽြန္မကေတာ့ အရည္ ပိုၾကိဳက္ပါတယ္။ :) က်ဴဆိုင္၊ပဲၿပား၊ငံုးဥ၊ကိုက္လန္၊မုန္ညင္းန...
-
ေၾကးအိုးလုပ္စားၿဖစ္တဲ့ေန့ကပါ။ နည္းနည္းေတာ့ၾကာေနၿပီ။ ခုမွ ဓါတ္ပံုေတြ ့လို့ၿပန္တင္လိုက္ပါတယ္။ :) ေသခ်ာရိုက္ထားတဲ့ပံုေတြေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ :) ေၾက...
-
ဒီတစ္ပတ္အတြက္ ခ်က္စားၿဖစ္ခဲ့တဲ့ ဟင္းအတြဲအစပ္ေလးပါ။ wet market ကေန ဆိတ္သား ကီလိုဝက္ ဝယ္လာပါတယ္။ မန္က်ီးသီးမွည့္ အႏွစ္မ်ားမ်ားကို ေရေႏြးေလးနဲ႕...
-
့ ၾကာဇံေၾကာ္ ကို အိမ္မွာ သူငယ္ခ်င္းေတြကို ဖိတ္ေကၽြးတုန္းက ကၽြန္မေၾကာ္တဲ့ နည္းအတိုင္း မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။ မိမိႏွစ္သက္ရာ အသားနဲ့ေၾက...
-
Happy New Year ပါ။ ေရမုန္ညင္း ကို ေရေႏြးေဖ်ာ ၿပီး ၾကက္သြန္နီပါးပါးလွီး ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးပါးပါးလွီး၊ ဆား၊ ငံၿပာရည္၊ ၾကက္သားမႈန္႕၊ ဆီခ်က္၊ သံပုရာ...
-
ေနာက္တစ္မ်ိဳးလုပ္စားၿဖစ္တာကေတာ့ ပုစြန္ေတာသုတ္ ္ေလးပါ။ ပုစြန္ကို ဟန္ဟန္ပန္ပန္ သုတ္တာမဟုတ္ဘဲ ေလွာ္ၿပီးသားပုစြန္ကို သင့္ရံုလွီးၿပီး မန္က်ီးသီးမ...
-
ဆီထမင္းဝါဝါေလးကို Rice Cooker နဲ့အလြယ္တကူခ်က္စားမဲ့နည္းလမ္းကေတာ့ ထမင္းအိုးထဲမွာ ဆီနည္းနည္းထဲ့ၿပီး ဆီက်က္ရင္ နႏြင္းမႈန့္ေလးထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ၿ...
-
ၿပီးခဲ့တဲ့ တနဂၤေႏြေန့က မုန့္တီသုတ္ေလး သုတ္စားၿဖစ္ပါတယ္။ မုန့္တီသုတ္ဖို ့လိုအပ္တဲ့အဓိက ပစၥည္းေတြကေတာ့ ပဲမႈန့္လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေကာင္းေကာင္း၊ ငံၿပာရ...
-
အိမ္မွာ အခုတေလာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြေပါေနတာမို ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ငါးပိခ်က္ ခ်က္စားမလို ့ စိတ္ကူးၾကည့္ ့လိုက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နဲ ့ခရမ္းခ်ဥ္သီး လိတ္ေန ၿ...
Current User
User Online