ၾကက္အဆီဖူးေၾကာ္


ကၽြန္မတို ့နယ္ၿမိဳ ့ေလးတစ္ၿမိဳ ့မွာေနတုန္းက ၾကက္အဆီဖူးကို သတ္သတ္ေရာင္းတာ မရွိပါဘူး။ ၾကက္တစ္ေကာင္လံုးဝယ္မွ တစ္ခုပဲ စားရတာပါ။ အဲဒီတုန္းကဆို ၾကက္အဆီဖူးေၾကာ္ကို
အလွဴေတြရွိမွ စားရပါတယ္။ အလွူေတြရွိမွ ၾကက္ေတြအမ်ားၾကီးဝယ္ရေတာ့ အလွဴၾကီးရက္အတြက္ ၾကက္သားတံုး လွလွေလးေတြ တုံးၿပီး က်န္တဲ ့ အဆီဖူးေလးေတြကို အလွဴၾကီးမတိုင္ခင္ ရက္မွာ
ေၾကာ္ၿပီး ကၽြန္မတို ့ကေလးေတြကို ေကၽြးပါတယ္။တကယ္ေတာ့ ခ်က္တဲ့ၿပဳတ္တဲ့သူေတြ ညဟင္းခ်က္ၾကရင္း
အရက္နဲ ့ၿမည္းၾကတာပါ။အတံုးမလွတဲ့ၾကက္ရိုးေတြကိုေတာ့ ဘူးသီးနဲ ့ေရာခ်က္ၿပီး ကူညီလုပ္ကိုင္ေပးတဲ့သူေတြကို ေကၽြးပါတယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ၾကက္ရိုးနဲ ့ဘူးသီးေရာတာကို အလွဴဟင္း၊ သားၿပြန္းဟင္းလို ့တစ္ခ်ိဳ ့က ေၿပာၾကပါတယ္။မႏၱေလးမွာေတာ့ အဆီဖူးကို အကင္ဆိုင္ေတြမွာ စားရတာ ေတာ္ေတာ္ေကာင္းပါတယ္။
ကၽြန္မတို ့အိမ္မွာေတာ့ ရိုးရိုးပဲ ေၾကာ္စားပါတယ္။ တစ္ခ်ိဳ ကအဆီမ်ားလို ့မၾကိဳက္ၾကပါဘူး။
ၾကက္အဆီဖူးကို ေရစင္စင္ေဆး၊ ဆားနည္းနည္း၊နႏြင္းနည္းနည္းနယ္ၿပီး ေၾကာ္ပါတယ္။ ေရႊဝါေရာင္သမ္းလာရင္ ဆယ္ၿပီး tissue ေလးနဲ ့ဆီဆစ္ထားေပးပါ။ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴကို အေၿမာင္းေလးေတြလွီးၿပီး ေၾကာ္ထားတာေလးကို ေရာၿပီး ပန္းကန္ထဲ ထည့္လိုက္ပါတယ္။ ဒီအတိုင္းစားလည္းေကာင္း၊ ထမင္းပူပူေလး ဆီဆမ္းၿပီး စားလည္းေကာင္းပါတယ္။ ၿမည္းခ်င္တဲ့သူမ်ားလည္းၿမည္းလို ့ရပါတယ္ေနာ္။

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္



ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ထိပ္ႏွစ္ဘက္တိ၊အခြံႏႊာၿပီး အဝိုင္းလိုက္ပါးပါးလွီးပါ။
ဇလံုတစ္လံုးထဲထည့္ၿပီး ဆားႏွင့္ေသခ်ာနာနာဖ်စ္ၿပီးနယ္ပါ။
ဆားႏွင့္ဖ်စ္ၿပီးနယ္ထားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ေရေသခ်ာၿပန္ေဆးၿပီး တားပါ။
ၾကက္သြန္နီ အေနေတာ္(၃)လံုး ပါးပါးလွီးၿပီး
နႏြင္းမႈန္ ့အနည္းငယ္ၿဖင့္ ေၾကာ္ပါ။
ၾကက္သြန္ၿဖဴမညက္တညက္ေထာင္းထားတာေလးထည့္ပါ။
ၾကက္သြန္နီႏြမ္းရင္ ငါးပိ၊ဆား၊ပုစြန္ေၿခာက္မႈန္ ့၊ငရုတ္သီး အၾကမ္းမႈန္ ့ထည့္ၿပီးေမႊပါ။
ေရစင္စင္ၿပန္ေဆးထားတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ထည့္ပါ။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏူးေလာက္ရ ံုေရနည္းနည္းေလး
ထည့္ေပးပါ။ အရသာေလးေလးပင္ပင္ရွိခ်င္ရင္
အေပါ့အငန္ၿမည္းၿပီးၾကက္သားမႈန္ ့အနည္းငယ္ထည့္ေပးပါ။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးနပ္ရင္ ငရုတ္သီးစပ္စပ္ေလး
နဲ ့ၾကက္ဟင္းခါးသီးေၾကာ္ရပါၿပီေနာ္။

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ၿမင္းခြာရြက္သုတ္




ၿမင္းခြာရြက္ကို ေရစင္စင္ေဆးၿပီး ရိတ္ရိတ္ေလးေတြလွီးထားေပးပါ။

အရြက္နဲ ့ကပ္လွ်က္ အရိုးေလးေတြကိုလည္း ထည့္လွီးပါတယ္။

သုတ္လို ့မေကာင္းမဲ ့အရိုးပိုင္းအခ်ိဳ ့ကိုေတာ့ လႊင့္ပစ္လိုက္ပါတယ္။

ေၿမပဲဆန္လက္တစ္ဆုပ္စာေလာက္ နဲ ့ပုစြန္ေၿခာက္အနည္းငယ္ေထာင္းထားပါတယ္။

ၾကက္သြန္နီအရြယ္အေနေတာ္တစ္လံုးကို ပါးပါးလွီးၿပီး ေရခဏစိမ္ထားေပးပါ။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးခပ္မာမာတစ္လံုးကို ပါးပါးလွီးပါ။

ငရုတ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီးေပးပါ။ သံပုရာသီးေလးတစ္စိတ္ စိတ္ထားေပးပါ။

ၾကက္သြန္ၿဖဴဆီခ်က္ခ်က္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီေရစင္ေအာင္ညွစ္ၿပီး

နယ္မဲ ့ဇလံုထဲထည့္ပါ။

ၿမင္းခြာရြက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ေၿမပဲဆံမႈန္ ့၊ပုစြန္ေၿခာက္မႈန္ ့၊

ငရုတ္သီးစိမ္း၊ဆားအနည္းငယ္၊ငံၿပာရည္အနည္းငယ္၊ ၾကက္သားမႈန္ ့

တို ့နဲ ့ သံပုရာသီးစိတ္ေလးညွစ္ထည့္ၿပီး ဆီခ်က္ဆမ္းၿပီး သုတ္ေပးပါ။

ငရုတ္သီးမႈန္ ့ထည့္သုတ္လည္းေကာင္းပါတယ္။

ၿမင္းခြာရြက္က ေဆးဖက္ဝင္တယ္လို ့ေၿပာၾကပါတယ္။

ၿမင္းခြာရြက္သုတ္ကို side dish အၿဖစ္သာမက ေန ့လည္အစာေၿပ စားစရာ

အသုတ္တစ္မ်ိဳးအေနနဲ ့ပါ စားလို ့အဆင္ေၿပပါတယ္ရွင္။

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ငါးအိုးကပ္


ဒီေန႕ shop and save ကေန ငါးအိုးကပ္ခ်က္လို႕ရမယ့္ ငါးမ်ိဳးေလးေတြ႕လို႕ တစ္ဘူး၀ယ္လာခဲ့ပါတယ္။
ငါးကို ေခါင္းၿဖတ္ၿပီး အညစ္အေၾကးေတြ ထုတ္ၿပီး ေရစင္ေအာင္ ေဆးပါ။
(ကၽြန္မ ဝယ္လာတဲ့ငါးေလးေတြက ေခါင္းမၿဖတ္လည္းရတာမို ့မၿဖတ္ထားပါဘူး)။
ဆား၊ နႏြင္းမႈန္႕ တို႕ၿဖင့္ နယ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္နီ ကို နႏြင္းမႈန္႕ေလးထည့္ ဆီသတ္ၿပီး ၾကက္သြန္နီႏြမ္းရင္ ဂ်င္း ၾကက္သြန္ၿဖဴေထာင္းထားတာ ထည့္ပါမယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ပါးပါးလွီးထားတာပါထည့္ပါ။ အေရာင္တင္၊ ဆား၊ ၾကက္သားမႈန္႕ထည့္ပါ။
ၾကက္သြန္နီ နဲ႕ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးေတြ လိပ္ေနၿပီး အႏွစ္ရၿပီ ဆိုရင္ ငါးထည့္ပါ။
ငါးက်က္ရံုေလာက္ ေရနည္းနည္းထည့္ၿပီး ေရးခမ္း ခါနီး ဆိုရင္ နံနံပင္ ငရုတ္သီး အုပ္လိုက္ပါတယ္။ ေရခမ္းၿပီး ဆီၿပန္တာနဲ႕ နံနံပင္ႏြမ္းတာနဲ႕ အခ်ိန္ကိုက္ပါ ပဲ။ ငါးကို ေၾကမွာ စိုးလို႕ အထက္ေအာက္ မလွန္ပါဘူး။
ဒါဆိုရင္ ငါးအိုးကပ္ရၿပီေနာ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ခ်ည္ရည္ ဟင္းေလးနဲ႕ လိုက္ဖက္ပါတယ္။
(ၿမန္မာ ငါးအိုးကပ္နဲ ့စာရင္ေတာ့ဒီငါးက အေကာင္နဲနဲၾကီးေနပါတယ္)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

မာလာဟင္းအႏွစ္ထုတ္


မာလာဟင္း အႏွစ္ကို ေမးၿမန္းၾကသူမ်ားအတြက္ မာလာဟင္းအႏွစ္ထုတ္ပံုကို တင္လိုက္ပါတယ္။
အထုတ္အေရာင္က အနီေရာင္ပါ။ ဓါတ္ပံုထဲက အတိုင္းပါ။ ေရွ့ကအရုပ္ပံု ေလးက
ၾကက္ပံု၊ငါးပံု နဲ ့ဓါတ္ပံုထဲကလို ပံုေလးရယ္ ေစ်းကြက္ထဲမွာ (၃) မ်ိဳးေတြ ့ဖူးပါတယ္။
အားလံုးအရသာမကြာပါဘူး။ မာလာဟင္းအတြက္ သံုးလို ့ရပါတယ္။
ကၽြန္မ ကိုယ္တိုင္ (၃)မ်ိဳးလံုးသံုးဖူးပါတယ္။ singapore မွာဆိုရင္ေတာ့ pennisular မွာ
ငါးပံုတံဆိပ္ေလးနဲ ့ဝယ္လို ့ရပါတယ္။ ေရးထားတာေတြကေတာ့ englishလို
မဟုတ္လို ့မဖတ္တတ္ပါဘူး။ ဘယ္လို သုံးရမယ္ဆိုတာပဲ english လိုေရးထားပါတယ္။
ၿမန္မာႏိုင္ငံမွာ အိမ္ေတြကေန တပိုင္တႏိုင္ခ်က္ေရာင္းတဲ့ အႏွစ္ထုတ္ေတြမွာ ေတာ့
မာလာဟင္းအႏွစ္ကို (spicy vegetable paste) လို ့ေရးတာ ၿမင္ဖူးပါတယ္။ ဒီေလာက္ဆိုရင္ မာလာဟင္းအႏွစ္ထုတ္ကို ေမးၾကတဲ့မိတ္ေဆြ အားလံုး
အဆင္ေၿပမယ္လို ့ေမွ်ာ္လင့္ပါတယ္ရွင္။

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ၾကက္ဟင္းခါးသီး ေထာင္း



ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို အမ်ားအားၿဖင့္ ေၾကာ္၊ခ်က္စားၾကတာ မ်ားပါတယ္။

ၿမန္မာႏိုင္ငံမွာ တုန္းကေစ်းထဲမွာ တစ္ခါတစ္ေလ ၾကက္ဟင္းခါးသီး

ေသးေသးႏုႏုေလးေတြ ေတြ ့ရတတ္ပါတယ္။

ေတာၾကက္ဟင္းခါးသီးလို ့ေခၚတယ္နဲ ့တူတယ္။

အဲတာေလးေတြက ေထာင္းစားလို့ေတာ္ေတာ္ေကာင္းပါတယ္။

ေနမေကာင္းၿဖစ္ၿပီးခါစ ပါးစပ္ပ်က္ေနရင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးေထာင္းေလးက

ေတာ္ေတာ္ခံတြင္းလိုက္ပါတယ္။

အခုလည္း ၾကက္ဟင္းခါးသီး ေထာင္းကို အာသီသရွိေနတာ ေတာ္ေတာ္ေလးၾကာၿပီ။

စင္ကာပူကၾကက္ဟင္းခါးသီးေတြၾကည့္ၿပီးေထာင္းစားဖ့ို

မၿဖစ္ႏိုင္ပါဘူးေလဆိုၿပီး လက္ေလွ်ာ့ထားတာ။

အရြယ္အစားခ်င္းက အဘြားနဲ ့ေၿမးေလာက္ကြာတာ။

ဟိုတစ္ေန ့က shop n save သြားေတာ့ mini bittergourd ဆိုၿပီးေတြ ့တယ္။

အရြယ္ကေတာ့မေသးပါဘူး။ႏုပံုေပၚတာနဲ ့ေထာင္းစားၾကည့္မယ္ဆိုၿပီးဝယ္လာပါတယ္။

ၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုမီးကင္ပါတယ္။တစ္ဘက္ခ်င္းစီေပ်ာ့ၿပီး

အက်က္ညီေအာင္ကင္ေပးရပါတယ္။ၿမန္မာႏိုင္ငံေတာ့ မီးေသြးေမႊးၿပီး

မီးက်ီးခဲ ၾကားထဲညွပ္ထည့္ထားလိုက္ရင္ Ok ပါဘဲ။

ၾကက္ဟင္းခါးသီးက်က္ရင္ အေအးခံထားေပးပါ။

ေၿမပဲဆံ လက္တစ္ဆုပ္စာေလာက္ ေထာင္းထားပါ။

ငရုတ္သီးနဲ ့ၾကက္သြန္ၿဖဴေထာင္းပါ။(အစပ္ၾကိဳက္ရင္ ငရုတ္သီးမ်ားမ်ားထည့္ပါ။)

ပုစြန္ေၿခာက္ ထည့္ေထာင္းပါ။ ငါးပိ ကြမ္းသီးလံုးခန္ ့ကင္ေပးပါ။

ငါးပိကင္ေလးလည္း ေရာထည့္ေထာင္းပါ။

ၾကက္ဟင္းခါးသီးအၿပင္က မီးကၽြမ္းတာေလးေတြကို

အဝတ္နဲ ့သုတ္ၿပီး၊ ဓါးနဲ ့ၿခမ္းၿပီး အတြင္းထဲက အေစ့ေတြထုတ္ပစ္ပါ။

ပါးပါးလွီးၿပီး ေရာထည့္ေထာင္းပါ။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးက

ၾကီးေတာ့မညက္မွာစိုးလို ့လွီးထည့္တာပါ။

အေပါ့အငန္အတြက္ ဆားအနည္းငယ္၊ၾကက္သားမႈန္ ့

တို ့နဲ ့လိုအပ္သလို ၿပင္ဆင္ၿပီး ဆီဆမ္းကာ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။

ထမင္းပူပူေလးနဲ ့စားႏိုင္ရုံမက ေရေႏြးၾကမ္းေလးနဲ ့ဒီအတိုင္း

ၿမည္းလည္း ေကာင္းလွတဲ့ အရသာစံုတဲ့ ခါးသက္သက္စပ္စပ္ေလးနဲ ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ေထာင္းပါ။

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ဝက္ပုန္းရည္



ဝက္ပုန္းရည္ဟင္းကေတာ့ တကယ့္အညာစာ စစ္စစ္ၿဖစ္ပါတယ္။
အညာသားတို ့အၾကိဳက္ဟင္းတမယ္ဆိုလဲ မမွားပါဘူး။
ပုန္းရည္ဆိုတာက အညာထြက္ကုန္ပဲ မဟုတ္လား။
ဝက္ပုန္းရည္ ခ်က္ရင္ အိမ္မွာ ထမင္းခ်က္လို ့ မေလာက္ပါဘူး။
ကၽြန္မရဲ ့ တူပိစိေလးေတြက အစ ဝက္ပုန္းရည္ဟင္းနဲ ့ထမင္းနယ္ေပးတာကို
ထမင္းမည္းမည္းေလး စားလို ့ေကာင္းတယ္ဆိုၿပီး အရမ္းၾကိဳက္ၾကပါတယ္။
ခ်က္ရတာလည္း လြယ္ကူၿမန္ဆန္လွပါတယ္။ ဝက္သားကို ဝယ္တဲ့ေနရာမွာ
ပုန္းရည္နဲ ့ေရာဖို ့ဆိုရင္ ကၽြန္မကေတာ့ ဝက္သားသံုးထပ္သားကို ေရြးဝယ္ပါတယ္။
ပုန္းရည္အရသာေလး ေရာဝင္ေနတဲ့ ဝက္အဆီေလးရဲ့ အရသာကို ၾကိဳက္လို ့ပါ။
ဝက္သားသံုးထပ္သား မၾကိဳက္သူမ်ားအတြက္ မိမိႏွစ္သက္ရာ အစိတ္အပိုင္းႏွင့္
ခ်က္ႏိုင္ပါတယ္ရွင္။
ဝက္သားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ဆား၊ငံၿပာရည္၊ ပဲငံၿပာ
ရည္အၾကည္ တို ့ႏွင့္ေရာနယ္ေပးပါ။ ၾကက္သြန္နီ ဆီသတ္ပါ။
(တစ္ခ်ိဳ ့က ဝက္သားအတြက္ ဆီသတ္ရင္ နႏြင္းမႈန္ ့မထည့္ၾကပါဘူး။)
ၾကက္သြန္နီအေရာင္ေလးႏြမ္းရင္ၾကက္သြန္ၿဖဴ ႏွင့္ဂ်င္းေရာေထာင္းထားတာကို ထည့္ပါ။
အနံ ့ေလးေမႊးလာရင္ အေရာင္တင္မႈန္ ့၊ဆားအနည္းငယ္ နဲ ့ဝက္သားထည့္ပါ။
ဝက္သားကို သူ ့ေရေလးနဲ ့သူတစ္ေရခမ္းေအာင္တည္ၿပီးမွ
ေရထပ္ထည့္ၿပီး ႏူးေအာင္တည္ပါ။ ဝက္သားႏူးခါနီး အခ်ိန္ေလာက္မွာ
ပုန္းရည္ထုတ္ (၁)ထုတ္ကို ေဖာက္ထည့္ပါ။
ပုန္းရည္မွာ အမႈန္ ့ထုတ္က ၾကာရွည္ခံေပမဲ့ အႏွစ္ထုတ္က
ပိုၿပီး စားလို ့ေကာင္းပါတယ္။
ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ထားလို ့ပုန္းရည္ခဲေနရင္ အၿပင္မွာ
ေရေႏြးေလးနဲ ့ေဖ်ာ္ၿပီးမွ ဟင္းအိုးထဲ ထည့္ေပးပါေနာ္။
ဝက္သားႏူးၿပီ ဆိုရင္ စားလို ့ရပါၿပီေနာ္။

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

My Blog List 1

My Blog List 3

Popular Posts

ေနရာအစံုမွ ဧည့္သည္မ်ား

Current User

User Online