့
ၾကာဇံေၾကာ္ ကို အိမ္မွာ သူငယ္ခ်င္းေတြကို ဖိတ္ေကၽြးတုန္းက ကၽြန္မေၾကာ္တဲ့ နည္းအတိုင္း
မွ်ေဝေပးလိုက္ပါတယ္ရွင္။ မိမိႏွစ္သက္ရာ အသားနဲ့ေၾကာ္ႏိုင္ၿပီး ကၽြန္မက ေတာ့ ၾကက္သား၊
ၾကက္ၿမစ္၊ၾကက္သည္းနဲ ့ၾကက္အူေခ်ာင္းကို သံုးထားပါတယ္။
ဆန္ၾကာဇံကို ေရေအးနဲ ့(၁၅)မီးနစ္ခန္ ့စိမ္ထားပါ။ ၁၅ မီးနစ္ေလာက္ေရစိမ္ၿပီး ေပ်ာ့လာတဲ့ၾကာဇံကို
အေနေတာ္ ကတ္ေၾကးၿဖင့္ ညွပ္ပါ။ ေရေအးမ်ားသြန္လိုက္ပါ။
ေရေႏြးကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ၿပီး ေရေအးစိမ္ထားလို့ ေပ်ာ့လာတဲ့ ၾကာဇံကို
က်က္ေအာင္ မီးဖိုေပၚမတင္ဘဲ ဇလံုၾကီးၾကီး တစ္ခုထဲထည့္ၿပီး ေရေႏြးေဖ်ာလိုက္ပါတယ္။
ဇလံုကို တစ္ခုခုနဲ့ ဖံုးထားပါ။
ၾကာဇံေပၚမူတည္ၿပီး (၃) မီးနစ္ (သို့) ၅ မီးနစ္ခန့္ ေရေႏြးေဖ်ာၿပီးတဲ့အခါမွာ
ၾကာဇံကိုၿမည္းၾကည့္လိုက္တဲ့အခါမွာ လံုးဝ ဆတ္ေတာက္ေတာက္မၿဖစ္ေတာ့ဘဲ က်က္ေနပါၿပီ။
ေရေအး အလံုအေလာက္ေဆးၿပီး ဇကာနဲ့ ေရေၿခာက္ေအာင္ စစ္ထားပါ။
ေရေၿခာက္ၿပီဆိုတာနဲ ့ ၾကာဇံကို ပဲငံၿပာရည္အေနာက္ (မိမိလိုခ်င္တဲ ့အေရာင္ေပၚမူတည္ၿပီး
အနည္းအမ်ားခ်င္ထည့္ပါ။)၊
ၾကက္သားမႈန့္၊ဆား ၊ငံၿပာရည္ သင့္ရံုထည့္ၿပီး နယ္ထားပါ။ၾကာဇံကို ေရေအးစိမ္ၿပီး
မီးဖိုေပၚေရာက္မွ ေရေတာက္ေတာက္ၿပီး ေၾကာ္တဲ့အခါမွာ တစ္ခါတစ္ေလ အိုးကပ္ၿပီး
မလွၿဖစ္တတ္လို ့ဒီနည္းကိုသံုးထားတာပါ။ ခုေတာ့ ဒီနည္းနဲ့အဆင္ေၿပလို့
ဆက္သံုးၿဖစ္ေနပါတယ္ Jၾကက္သား၊အၿမစ္အသည္းကို ေရေသခ်ာေဆး ၿပီး
ဆား၊ ငံၿပာရည္နယ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။ ေနာက္ ၾကက္သားကို ဂ်င္းနည္းနည္း၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴနည္းနည္း
ထုထည့္ၿပီး ေရနည္းနည္းခ်င္းထည့္ၿပီး ေရခမ္းၿပဳတ္ပါတယ္။
ၾကက္ၿမစ္ကို လည္း ၾကက္အသားကို ၿပဳတ္သလိုဘဲၿပဳတ္ပါတယ္။
ၾကက္အသည္းကိုေတာ့ လွီးလို ့ေကာင္းရံု မာလာေအာင္ ေရနည္းနည္းထည့္ၿပီး ၿပဳတ္ပါတယ္။
ေနာက္အသားမ်ားကို အေအးခံထားၿပီး ခပ္ပါးပါးလွီးၿပီး တစ္ေစာင္စီ
ပန္းကန္ထဲထည့္ထားပါ။ ၾကက္အူေခ်ာင္းကိုလည္းေရနည္းနည္းထည့္ၿပီး
မီးဖိုေပၚမွာ က်က္ေအာင္လွိမ့္ၿပီး အရွည္လုိက္ လွီးထားပါ။
ၾကာဇံေၾကာ္ထဲကိုထည့္မဲ့ အသီးအရြက္ကေတာ့ မံုလာဥနီ၊ ေရႊပဲသီး၊ ေဂၚဖီထုတ္၊
ပန္းမံုလာ ႏွင့္ မိမိႏွစ္သက္သလိုထည့္ႏိုင္ပါတယ္ရွင္။
ေရႊပဲသီးကို ထိပ္ႏွစ္ဖက္ကိုတိၿပီး ေဘးက အေၾကာေလး ပါေအာင္ သင္ၿပီး
တစ္ေစာင္းေလးေတြ မထူမပါးလွီးပါတယ္။
မုန္လာဥနီကိုလည္း ႏွစ္သက္ရာပံုစံကို အေနေတာ္လွီးထားပါမယ္။
ေဂၚဖီ၊ ပန္းမံုလာတို့ကိုလည္း အေနေတာ္လွီးပါ။
လွီးၿပီး အသီးအရြက္မ်ားကို ေရစင္စင္ေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
ဒယ္အိုးတစ္လံုးထဲကို ဆီနည္းနည္းထည့္ၿပီး ၾကက္ဥ (၃)လံုးေလာက္ကို
ဆားထည့္ေခါက္ၿပီး ပါးပါးေလးေတြရေအာင္ နည္းနည္းခ်င္းေၾကာ္ပါ။
ေနာက္ အေအးခံၿပီး ပါးပါးလွီးပါ။ ဒယ္အိုးထဲကို ဆီ ထပ္ထည့္ၿပီး တည္ထားပါ။
အသီးအရြက္နဲ ့ၾကာဇံ မွန္းၿပီး ဆီကိုထည့္လိုက္ပါ။ မ်ားလြန္း နည္းလြန္း လွ်င္စားမေကာင္းပါ။
ဆီက်က္လွ်င္ ၾကက္သြန္ၿဖဴ မညက္တညက္ေထာင္း (သို့) ဓါးၿပားရိုက္ၿပီး
ၿပန္လွီးထားတာကို ထည့္ပါ။ေနာက္အသား၊အသည္းအၿမစ္လွီးထားတာေတြထည့္ေမႊပါ။
အသီးအရြက္ေတြထည့္ပါ။ အရသာအတြက္ တရုတ္မဆလာ၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္ ့နည္းနည္း၊
ဆား၊ ၾကက္သားမႈန့္ ၊ ငံၿပာရည္ နည္းနည္းခ်င္းစီ ထည့္ ၿပီး ေရ နည္းနည္းခ်င္းစီ
လက္နဲ ့ေတာက္ၿပီး အသီးအရြက္က်က္ေအာင္တည္ပါ။
က်က္ခါနီး စိမ္းဆတ္ဆတ္ေလး ၿဖစ္လာၿပီဆိုရင္ အရသာနယ္ထားေသာ ၾကာဇံကို ထည့္လိုက္ပါ။
ၾကာဇံ ရဲ့အရသာန့ဲ အသားအရြက္ေၾကာ္အရသာေရာသြားေအာင္ မီးဖိုေပၚမွာ ၄မိနစ္
၅မိနစ္ေလာက္ဆက္ေမႊၿပီး ေၾကာ္လိုက္ပါ။
ၾကာဇံေၾကာ္နံ ့ေလးလည္းထြက္လာပါၿပီ။
ဒါဆိုရင္ေတာ့ ၾကာဇံဖတ္ေတြၿပတ္မသြားတဲ့ ၾကာဇံေၾကာ္လွလွေလးရပါၿပီေနာ္။
ၾကက္ဥေၾကာ္ ၊ ၾကက္အူေခ်ာင္းနဲ ့တရုတ္နံနံကိုေတာ့ အေပၚကေနၿဖဴးလိုက္ပါတယ္။
ၾကြက္နားရြက္မိႈကို ၿပဳတ္ၿပီး ပါးပါးလွီးၿပီးလည္းၿဖဴးထားေသးတယ္။
ၾကာဇံေၾကာ္နဲ ့လိုက္ဖက္တဲ့အခ်ဥ္ကေတာ့ ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးၿပီး ငရုတ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီး
ဆားထည့္ၿပီး သံပုရာ ရႊဲရႊဲညွစ္ထားတဲ့ အခ်ဥ္နဲ့ပါ။
မန္က်ီးရည္နဲ့ၾကိဳက္ေသာသူမ်ားလည္း မန္က်ီးသီးကို ေရေႏြးေလးနဲ ့ စိမ္ၿပီး
အႏွစ္ယူ ဆား၊သၾကား ထည့္ၿပီး ငရုတ္သီးစိမ္း၊နံနံပင္ညွပ္ထည့္ထားတဲ ့
အခ်ဥ္နဲ့လည္း စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။
ဟင္းရည္ကုိေတာ့ အရိုးၿပဳတ္ကို ငရုတ္ေကာင္း၊ၾကက္သြန္ၿမိတ္ခပ္ၿပီး ၿဖစ္ေစ
ၾကက္သားမႈန့္ကို သံုးၿပီးၿဖစ္ေစ စားသံုးႏိုင္ပါတယ္ရွင္။