စားေတာ႕မလို႕ ပြဲၿပင္ထားပါတယ္။
အေၾကာ္၊ၾကက္ဥ၊နံနံ၊ပဲသီး၊သံပုရာသီး။
မုန္႕ဟင္းခါး ဟင္းရည္အိုးပါ။
မုန္႕ဟင္းခါးဖတ္ေၿခာက္ထုတ္ကို ေရေအးၾကာၾကာစိမ္ထားၿပီးမွ ၿပဳတ္ပါမယ္။ ၿပဳတ္ၿပီးသားမုန္႕ဖတ္ေလးေတြကို ေရေအးေအးနဲ႕ အပူေပ်ာက္ေအာင္ေဆးခ်ၿပီးမွ ဇကာနဲ႕စစ္ထားပါမယ္။
ငါးအသားေလးေတြ ႏႊင္ထားတာပါ။အရိုးေတြကို ေထာင္းၿပီးယူထားတဲ႕ ငါးၿပဳတ္ရည္ပါ။
ငါးခူၿပဳတ္ၿပီးသားေလးပါ။
ပဲကို ေခါက္ေမႊေနတုန္း ရိုက္ထားတာပါ။
ဒီတစ္ပတ္ ပိတ္ရက္မွာ အခ်ိန္ရတာနဲ႕ မုန္႕ဟင္းခါးကို Ready made မဟုတ္ဘဲ အိမ္ခ်က္ေလး ေသခ်ာခ်က္စားၿဖစ္ပါတယ္။ မုန္႕ဟင္းခါးခ်က္တဲ႕ ကုလားပဲ၊ဆန္ေလွာ္မႈန္႕၊ငါး တို႕ရဲ႕ အခ်ိဳးအဆကိုေတာ႕ ကၽြန္မခ်က္တဲ႕ အခ်ိဳးအဆအတိုင္း ေရးေပးလိုက္ပါတယ္။
ၿမန္မာအေလးခ်ိန္နဲ႕ဆိုလွ်င္ေတာ့ မုန္႕ဖတ္ (၁)ပိသာအတြက္ ငါး(၂၅) က်ပ္သား၊ ပဲ(၁၀)သား၊ ဆန္ေလွာ္မႈန္႕ (၅) က်ပ္သားထည့္ပါတယ္။
စင္ကာပူမွာေတာ႕ ငါးတစ္ထုတ္ဝယ္ရင္ ငါးခူအရြယ္ေတာ္ (၃)ေကာင္ေလာက္ပါတတ္ပါတယ္။ ကုလားပဲကို ႏို႕ဆီဘူးနဲ႕ တစ္ဝက္ေက်ာ္ေက်ာ္ေလးၿပဳတ္ပါတယ္။ ဆန္ေလွာ္က ပဲအခ်ိဳးအဆရဲ႕ တစ္ဝက္ပါ။ ကၽြန္မကေတာ႕ အဲဒီအခ်ိဳးနဲ႕ ခ်က္ပါတယ္။ မိမိစိတ္တိုင္းက်သလို လိုတိုးပိုေလွ်ာ့ လုပ္ႏိုင္ပါတယ္။
ခ်က္နည္းေလးကေတာ့
ငါးခူကို မန္က်ီးမွည္႕ႏွစ္နဲ႕ပြတ္ေဆးၿပီး အတြင္းက ထုတ္စရာရွိတာေတြ ထုတ္ပါမယ္။ ေရခဲရိုက္ထားတဲ႕ အထုတ္ေတြက ေတာ႕ သန္႕ရွင္းၿပီးသားမ်ားပါတယ္။ ငါးခူကိုဆား၊နႏြင္း၊ငံၿပာရည္နဲ႕နယ္ၿပီး ငါးပိ ကြမ္းသီးလံုးခန္႕ထည္႕ၿပီး စပါးလင္သံုးေခ်ာင္းခန္႕ကို ေရေဆး တစ္ပတ္လွ်ိဳထံုးၿပီး ထည္႕ၿပဳတ္ပါမယ္။ ငါးကို အေအးခံၿပီး အသားႏႊင္ထားပါမယ္။ အရိဳးေလးေတြကိုလည္း ဂရုတစိုက္ဖယ္ထားပါမယ္။ အလယ္ေက်ာရိဳးနဲ႕ ေခါင္းေတြကို ေထာင္းၿပီး ေရေႏြးေလးနဲ႕ေရာကာ အရိုးေတြၿဖဴသည္အထိ အရိုးေထာင္းရည္ ယူထားပါမယ္။
ကုလားပဲကို ႏူးေၿမ႕ေနေအာင္ၿပဳတ္္ၿပီး ညက္ေအာင္ ေထာင္း(သို႕) ၾကက္ဥေမႊတံနဲ႕ ေမႊထားေပးပါ။
ေၿမပဲဆံအစိမ္းလက္တစ္ဆုပ္ခန္႕ကို လည္းေထာင္းထားပါ။
ဆန္ေလွာ္ကို ေရေအးနဲ႕ေရာၿပီး ေဖ်ာ္ထားပါ။
ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊ဂ်င္းနဲ႕ေရာၿပီး စပါးလင္အႏုပိုင္းေလးေတြပါ ေရာေထာင္းပါ။ ၾကက္သြန္နီကို ငါးဆီသတ္ဖို႕ ပါးပါးလွီးၿပီး အလံုးလိုက္ထည္႕ဖို႕အတြက္လည္း အဆင္သင္႕လုပ္ထားပါ။ ဒီမွာေတာ႕ ၾကက္သြန္နီအလံုးေသးမဝယ္လိုက္ရလို႕ အၾကီးကိုဘဲ ေလးစိပ္ စိပ္ထည္႕ထားပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာအူကိုလည္း အရင္႕ေတြခြာၿပီး အႏုေလးေတြကို ပါးပါးလွီးကာ နႏြင္းရည္စိမ္ထားပါတယ္။
စခ်က္ပါၿပီေနာ္..
ၾကက္သြန္နီ ဆီသတ္ပါမယ္။ ၾကက္သြန္ႏြမ္းရင္ ဂ်င္း၊ၾကက္သြန္ၿဖဴ၊စပါးလင္ေထာင္းထားတာ ထည္႕ၿပီး ငါးထည္႕ဆီသတ္ပါမယ္။ ဆား၊ငါးပိအနည္းငယ္၊ၾကက္သားမႈန္႕၊ငံၿပာရည္တို႕ႏွင္႕၊အေရာင္တင္ ထည္႕ၿပီး ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ပါမယ္။ အနံ႕ေမႊးလာရင္ ငါးရိုးေထာင္းတဲ႕အရည္ထည္႕ပါမယ္။ ေၿခထားတဲ႕ပဲကို ေရေႏြးေလးနဲ႕ေမႊၿပီးထည္႕ပါမယ္။ေၿမပဲဆံေထာင္းႏွင္႕ ဆန္ေလွာ္ေဖ်ာ္ထားတာထည္႕ၿပီး ေရေႏြးေရာကာ ဟင္းရည္အိုးထည္ထားပါမယ္။ ပဲေတြအိုးမကပ္ေအာင္ ေမႊေပးရပါမယ္။
မုန္႕ဟင္းခါးကို ေရေႏြးၿဖင္႕ခ်က္ၿခင္းက ဝမ္းေလွ်ာတာ ဝမ္းပ်က္တာ မၿဖစ္ေစဘဲ ၾကာရွည္အထားခံေစပါတယ္။
ဟင္းရည္စပြက္လာရင္ ငွက္ေပ်ာအူဖတ္ေလးေတြ ထည္႕ပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီ ႏူးေလာက္မည္႕ အခ်ိန္နဲ႕ ဟင္းရည္အိုးအရည္က်မဲ႕ အခ်ိန္မွန္းၿပီး ၾကက္သြန္နီ ေလးစိပ္ကြဲမ်ားထည္႕ပါတယ္။
ငါးဖယ္ကို သတ္သတ္မေၾကာ္ေတာ့ဘဲ အလံုးေသးေသးေလးေတြလံုးၿပီး ဟင္းရည္အိုးထဲထည့္ပါတယ္။
ၾကက္ဥ ၁လံုးကို နာနာေခါက္ၿပီး ဟင္းရည္အိုးထဲကို အမွ်င္ေလးမ်ားအၿဖစ္ ထည္႕ႏိုင္ပါတယ္။
ဟင္းရည္အပြက္မွာ ငရုတ္ေကာင္းခပ္ပါတယ္။အရသာအတြက္ ငံၿပာရည္နဲ႕ အခ်ိဳမႈန္႕အစားထိုး ၾကက္သားမႈန္႕ၿဖည္႕စြက္ထည္႕ပါမယ္။
နံနံပင္၊ပဲေတာင္႕ရွည္၊ပဲကပ္ေၾကာ္၊ဘူးသီးေၾကာ္၊အီၾကာေကြး၊ၾကက္ဥၿပဳတ္ တို႕ၿဖင္႕တြဲဖက္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္ေနာ္။
မုန္႕ဟင္းခါးလို႕ေရးၾကသလို မုန္႕ဟင္းငါးလို႕လဲေရးၾကလို႕ ဘယ္ဟာအမွန္လဲ ဝါးတားတားၿဖစ္ေနမိပါတယ္။ Sorry ပါေနာ္။
Online Persona
2 weeks ago
6 comments:
အိုး စားခ်င္လိုက္ပါဘိ
ဆိုင္က မုန္႔ဟင္းခါးထက္ အမ်ားၾကီး အမ်ားၾကီး သာမယ္ဆိုတာ လက္ရာၾကည္႕တာနဲ႔ သိသာေနျပီ
တကယ္ပါဘဲ သြားေရေတာင္က်လာျပီ ...
မုန္႔ဟင္းခါးလြမ္းေနတာ
ခ်က္စားဦးမယ္ စိတ္ပါသြားျပီ
မစားျဖစ္တာၾကာၿပီ။ ေနာက္တပတ္ေတာ့ ခ်က္စားဦးမွ။
ရွယ္ဘဲ။
အစ္မ တစ္လ ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ ေပ်ာက္ေနလို႕ သတိရေနတာ။ ရို႕စ္ ဘေလာ့ဂ္ေလး စျပီး မေရးခင္တည္းက အစ္မဘေလာ့ဂ္က ပာင္းေလးေတြ လာေငးေနက်။ ပို႕စ္ေလးေတြ မွန္မွန္ ေရးပါေနာ္။ ရို႕စ္လည္း မုန္႕ပာင္းခါး ခ်က္ရင္ ပဲ၀ါျခမ္းေတြ ေျချပီး ခ်က္ေလ့ ရွိတယ္။ အရင္တစ္ပတ္ကပဲ အိမ္မွာ ခ်က္စားျဖစ္တယ္။ ငွက္ေပ်ာအူကေတာ့ ၀ယ္လုိ႕ မရေတာ့ မထည္႕ျဖစ္ဘူး။ အစ္မ မုန္႕ပာင္းခါးေလးက စားေကာင္းမယ့္ပုံေလး။
စားခ်င္တယ္ စုဘူးေရ.. မုန္႔ဟင္းခါးကုိ ready made ထုပ္ေတြခ်ည္းစားေနရတာ ၾကာေတာ့ မစားခ်င္ေတာ့ဘူး.. အခုလုိ အိမ္ခ်က္လက္ရာေလး စားခ်င္ေနတာ.. ဒီမွာက ငါးခူအရွင္၀ယ္မရေတာ့ တစ္ခါတေလ ပင္လယ္ငါးနဲ႔ ခ်က္ၾကည့္တာ သိပ္စားမေကာင္းသလုိပဲ.. :D အခု စုဘူးလက္ရာကုိ ျမင္ေတာ့ မုန္႔ဟင္းခါး စားခ်င္စိတ္ေတြ ျဖစ္လာျပီ.. ေနာက္တပတ္ၾကရင္ ခ်က္စားဦးမယ္.. :)
မုန္႔ဟင္းငါးဆို သိပ္ၾကိဳက္..။
ကိုယ္တိုင္ခ်က္စားဖူးဘူး..။
တေန႔ေန႔ေတာ့ ခ်က္ျဖစ္မယ္ထင္ပါတယ္။
နည္းအတြက္ ေက်းဇူး။
Post a Comment